Dubai Çikolatası mı, Türk Malı mı? Tatlı Bir Karşılaştırma

Dubai Çikolatası mı, Türk Malı mı? Tatlı Bir Karşılaştırma
Son dönemde sıkça konuşulan Dubai Çikolatası, Türkiye'de büyük ilgi görüyor. Ancak, uzmanlar çikolatanın içerdiği malzemelerin çoğunun Türk mutfak kültürüne ait olduğunu ve Türkiye'ye özgü olduğunu belirterek bu isimlendirmeye karşı çıkıyor.

Gıda Mühendisi Yeşim Tekin, son dönemde "Dubai Çikolatası" olarak tanıtılan ürünün aslında Türk mutfağından esinlenerek oluşturulmuş bir lezzet olduğunu belirtti. Tekin, kadayıf, fıstık ve tahin gibi Türkiye'ye ait malzemelerle yapılan bu tatlının uzun zamandır üretildiğini ve Dubai ürünü olarak sunulmasının yanıltıcı olduğunu ifade etti.

Geleneksel çikolata üretimi yapan Gıda Mühendisi Yeşim Tekin, Türk mutfağına has çok özel lezzetlerin zaman içerisinde farklı ülkeler tarafından sahiplenilmesini hatırlatarak, “Kendi kültürümüze, geleneklerimize ve mutfak kültürümüzün ana unsurlarına sahip çıkmalıyız.

Çikolata tüm dünyada üretilen bir ürün olmasına rağmen kadayıf, baklava gibi lezzetler Osmanlı’dan günümüze süregelmiş lezzetlerdir. Baklavadan esinlenerek, tahin ve fıstık kullanılarak yapılan çikolataya ise Dubai Çikolatası demek yemek kültürümüze haksızlık olur” şeklinde konuştu.

Dubai’de yaşayanların bile Dubai Çikolatası diye bir üründen haberleri olmadığını fakat Türkiye’de bu ismin yaygınlaştığını belirten Tekin şu bilgileri paylaştı:

“Ülkemizin geçmişten bugüne gelen çok özel lezzetleri ve önemli bir mutfak kültürü var. Bize ait çok sayıda lezzeti başka ülke mutfakları sahiplendi. Bunları unutmamalı, mutfağımıza da mutfak geleneklerimize de sahip çıkmalıyız. Biz çikolata üretimine başlarken geleneksel çikolata diye yola çıktık.

Baktık ki en iyi fıstık, badem, kuru üzüm, incir zaten bizim ürünlerimiz. Bir de geleneksel yöntemleri kullanınca inanılmaz ürünler çıkıyor ortaya. Bunları farklı bir ülke üretimiymiş gibi gösterme çabası kötü niyetli olmasa da bizim mutfak kültürümüze ve öz değerlerimize zarar vermek anlamına geliyor.”

Benzer şekilde lokumun da ana vatanının Türkiye olduğunu belirten Tekin, “15. yüzyıldan bu yana Anadolu’da var olan ve dünyaya da Türk Lokumu olarak ün salan lokumun naneli, güllü pek çok çeşidi olduğu gibi baklava ve kadayıf da üstü çikolata da kaplansa bizim mutfağımızın bir ürünüdür” ifadelerine yer verdi.

Geleneksel lezzetlerimizi korumak dışında fiyat unsurundan da bahseden Tekin, özellikle çocukların sevdiği, merak ettiği ama yüksek fiyatı ile herkesin erişmesinin de kolay olmadığı bu ürüne Dubai ürünü denildiğinde fiyatının artmasına da yol açtığını hatırlattı.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.