Düğün sezonu esnafı hareketlendirdi
Evlilik adayları, düğün mekânının süslenmesinden, pasta ve atıştırmalıklara kadar birçok ince detayla ilgilenerek dünya evine girmeye hazırlanırken, sezonun açılmasıyla birlikte başta kuyumcular olmak üzere gelinlikçiler, mobilyacılar, kuaför ve çiçekçilerin işlerinde gözle görülür bir artış yaşanmaya başlandı.
Çarşı ve mağazalarda hareketlilik gözlemlenirken hem esnaflar hem de evlilik hazırlığı yapan çiftler ise artan maliyetlerden ve ekonomik krizden dert yanıyor.
Kuyumcularda sezon hareketli
Düğünlerin hareketlenmesiyle birlikte işlerinde artış bekleyen bir diğer esnaf grubu ise kuyumcular oldu. Kuyumcu esnafı, satışlarda yavaş yavaş hareketlenme olduğunu, okulların tatil olup gurbetçilerin ve il dışından gelenlerle birlikte yaz aylarında piyasanın canlanacağını düşündüklerini belirtti.
Daha önce işlerin bir hayli durgun olduğunu belirten Sarraf Yalçın’ın sahibi Özcan Yalçın, düğün sezonunun açılmasıyla birlikte Sarayönü’nde kuyumculuk işlerinin arttığını ifade etti. Düğün sezonunun ekim ayının sonuna kadar devam edeceğini ve işlerinin bu döneme kadar yolunda gideceğini dile getiren Yalçın, altın fiyatlarına da değinerek, önümüzdeki dönemde altın fiyatlarında önemli bir artışın olmamasını temenni etti.
Sarayönü düğünlerinin geleneği Sarayönü Pilavı
Sarayönü ve bölgesinde yapılan düğünlerde bir gelenek haline gelen toplu yemek ikramı ve Sarayönü pilavı verilmesi de düğün sezonunun açılması ile birlikte hareketlendi.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Safa Düğün Yemekleri Organizasyonu sahibi Mustafa Yetkin, “Geçtiğimiz sezona göre maliyetlerin iki katına çıkmasına rağmen siparişlere yetişmekte güçlük çekiyoruz. Neredeyse haftanın tamamında doluyuz. Bizim yemek kültürümüzde bamya çorbası bir gelenektir. Etin kilosu ve bamya fiyatları menülerimizi etkiliyor. Piyasanın hareketli olması nedeniyle müşterilerimize verdiğimiz fiyatlar en fazla 2 hafta geçerli oluyor. Fiyat istikrarı olursa bizde rahat iş yapabilecek duruma geleceğiz.
Artan maliyetlere rağmen bizim yöremizde düğün yemeği bir gelenek olduğu için düğün yapacak ailelerimiz yemek masrafından pek kaçınmıyor. Biz de elimizden geldiği kadar, piyasa şartlarına rağmen iyi fiyat vermeye gayret ediyoruz. Şu anda ortalama 1000 kişilik bir düğün yemeğinin fiyatı 120-130 bin lira arasında değişiyor. Verdiğimiz fiyatlar Konya Merkeze göre oldukça iyi olduğu için düğün yapan çiftlerimiz firmamızı tercih ediyor. Sezon açıldığından beri işlerimiz oldukça hareketli” şeklinde konuştu.
Kuaförler ve gelinlikçilerde işler yoğun
Gelinlikçilerde yoğun bir satış mesaisi başladı. Uzun süredir gelinlik sektöründe çalışan Elfida Kuaför ve Gelinlik Salonunun sahibi Ayşe Candan, kendilerine ayıracak vakit bulamadıklarını belirtti.
Düğün denildiği zaman vazgeçilmez sektörlerden biri olduklarını belirten Candan, “Gelinlik ve makyaj, düğünün olmazsa olmazları. Dünya evine girecek olan gelinlerimiz, belki evimizde bir sehpa az olsun diyebilir, ama gelinlik giymeden düğüne gideyim demez. Çünkü her genç kızın hayali o bembeyaz gelinliği mutlaka giymektir. Düğün sezonunun başlaması ile birlikte işlerimiz oldukça yoğun.
Sarayönü’nde gelin adaylarımızın yüzde 70’i kiralamayı tercih ediyor. Yüzde 30’luk kısım ise şehir dışından geldiği için daha çok satın almayı düşünüyorlar. Gelinlik alan vatandaşlar her fırsatta aldıkları gelinliklerden dolayı çok memnun kaldıklarını dile getiriyorlar. Biz bir gelinimizi giydirip mutlu gönderdiğimizde onlar akrabalarına, eşlerine ve dostlarına bizi tavsiye ediyorlar. 2024 düğün sezonunun gelin adayları ve gelinlik sektörleri için parlak bir yıl olmasını diliyorum” diye konuştu.
İşlerimiz yavaş yavaş açılıyor
Halı, mobilya ve beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren Ali Keleş, “Ekonomik krizden dolayı vatandaşların düşen alım gücü, birçok sektörü etkiledi. Bu sektörlerin başında da mobilya ve beyaz eşya sektörü geliyor. Düğün yapıp yeni ev kuracak insanlar ikiye katlayan fiyatlar karşısında kara kara düşünürken, eşyalarını yenilemek isteyenler de olanlarla idare etmeye çalışıyor.
Konya Merkezde bu işi yapan arkadaşlarımızla görüştüğümüz zaman işlerin oldukça durgun olduğunu belirtiyorlar, fakat bizim için durum aynı değil. Küçük ilçede yaşamanın verdiği bir avantaj söz konusu. Müşterilerimizin birçoğu yıllardır tanıdığımız eşimiz, dostumuz, ağabeylerimiz. Fiyatları da neredeyse geçtiğimiz sezon ile aynı tutmayı başardık. Düğün sezonu öncesi kış aylarında yaptığımız çalışmalarla hazırlıklarımızı tamamladık. Biz burada insanları tanıdığımız için ekstra opsiyon tanıyıp müşterinin işini kolaylaştırarak satış yapabiliyoruz. Büyük şehirlerde esnafların bunu yapma şansı yok. Ayrıca fiyatlarımız da örneğin Konya’ya kıyasla oldukça uygun. Oturma gruplarımız 18 bin liradan başlıyor. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı üçü bir arada ürün 45 bin lira. Büyük şehirlerde ise sadece buzdolabının fiyatı bile 20 bin liradan daha fazla. Ne diyelim, Rabbim yeni düğün yapacak olan genç çiftlerimizin yardımcısı olsun inşallah. Ülkemiz de içinde bulunduğu bu ekonomik krizden bir an önce kurtulsun”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.