Duş alırken bu belirtiler varsa dikkat! Bunama olabilir
Demans, halk arasında bilinen adıyla bunama, son yıllarda artmaya başladı. Uzmanlar, bunamanın ilk belirtisinin genellikle yıllar öncesinden ortaya çıktığına dikkat çekerek, alınabilecek tedbirleri açıkladı.
Bunama, beyin hücrelerinin birbirleri ile iletişim kurma yeteneğinin kaybolması sonucu düşünce, davranış ve duyguların etkilendiği semptomlar bütünü olarak tanımlanıyor. Demans, kişinin hafıza, konuşma, problem çözme ve diğer düşünme gibi bilişsel yeteneklerinin kaybını ifade eder.
Genellikle yaşlı bireylerde görülen bunamanın başlangıcı ve belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor. Uzmanlar, bunamanın ilk belirtilerinin 10 yıl öncesine kadar ortaya çıkabileceğini belirtirken, özellikle günlük yaşam aktiviteleri sırasında yaşanan zorlukların bunamanın erken işaretleri olabileceğini vurguluyor.
Prof. Dr. Alev Leventoğlu, bunama belirtilerinin erken fark edilmesinin tedavi sürecinin daha etkili olmasını sağladığına değinerek özellikle günlük yaşam aktivitelerinde yaşanan zorlukların dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi. Leventoğlu, duş alırken yaşanan zaman kaybı veya kişisel bakımda zorluk çekme gibi durumların, bireylerin zihinsel sağlık durumları hakkında ipuçları verebileceğini kaydetti.
Bunamanın belirtileri arasında hafıza kaybı, problem çözme zorlukları, dil ve günlük yaşam becerilerinde bozulmalar yer aldı.
Tedavisi olmasa da erken farkına varmak hastalığın ilerlemesini yavaşlatmada etkili olabilir.
Uzmanlar, banyo yaparken şampuanın, saç kreminizin veya duş jelinizin kokusunu alamıyorsanız bir doktora danışmayı önerdi.
Nörolog Dr. Meredith Bock'e göre demansa neden olan nörodejenerasyon süreci, kokuyla ilgili duyum ve duyusal işlemleri de etkileyebilir.
Hastalar, en sevdikleri şampuan veya vücut losyonu gibi tanıdık kokuları tanımasına zorlanabilir.
Virginia Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin 2022 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, koku alma duyusunda hızlı bir azalma yaşıyan kişilerin, koku alma ve hafıza ile ilişkili bölgelerdeki gri madde hacminin ve şeklinin, koku alma duyusunda daha az sorun yaşıyan kişilere kıyasla daha küçük olduğu bulundu.
Anosmi (koku kaybı) her zaman bunama olduğu anlamına gelmediği bildirildi.
Soğuk algınlığı, grip, COVID-19, kafa travması, vitamin eksikliği ve hatta normal yaşlanmanın bir belirtisi olabileceği ifade edildi.
Uzmanlar, bu belirtilerin demansla yaşayan insanlarda daha belirgin olabileceğini belirtti.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.