Elma ağacı kaç yılda meyve verir?

Elma ağacı kaç yılda meyve verir?
Elma ağacı, meyve vermeye başlaması için dikildiği koşullara ve çeşidine göre değişen bir sürece sahiptir. Genellikle elma fidanı dikildikten sonra 2 ila 5 yıl arasında meyve vermeye başlar. Ancak bazı durumlarda bu süre daha uzun olabilir. Elma ağacının meyve verme süreci, fidanın türüne, iklim koşullarına, yetiştirme şartlarına ve bakımına göre önemli ölçüde etkilenir. İşte elma yetiştiriciliğine dair merak edilenler…

Birçok çeşidi olan elma, büyük- küçük fark etmeksizin herkesin en sevdiği meyveler arasında yer alır. Her mevsim manav tezgahlarında boy gösteren bu meyve, bebeklerin gelişimleri açısından da oldukça önemlidir.

Elmanın insan sağlığına olan katkılarının yanı sıra yetiştiriciliği de arama motorlarına sık sık konu olur. Bu alanda faaliyet göstermek isteyen pek çok kişi elma yetiştiriciliğine dair araştırmalarda bulunur. Bu kapsamda bizler de bu içeriğimizde elma ağacının özelliklerine ve meyvenin yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gerekenlere yer verdik. İşte detaylar…

Elma fidanı ne zaman dikilir?

Elma fidanının dikim zamanı, fidanın üretim yöntemine göre değişiklik gösterir. Tüplü fidanlar için 12 ay da uygun uygunken açık köklü fidanlar için kasım- mart aralığı idealdir.

Türkiye genelinde ilkbaharda, Mart-Nisan ayları fidan dikimi için ideal zamanlardır. Bu dönemde topraklar genellikle ısınmaya başlamış ve fidanların kök sistemleri için uygun bir ortam sağlanmış olur. Fidanlar bu dönemde aktif büyüme sürecine girecekleri için daha hızlı köklenirler.

Ülkenin bazı bölgelerinde, özellikle Akdeniz iklim kuşağında ise sonbahar dikimi tercih edilebilir. Eylül-Ekim ayları, toprakların hala sıcak olması ve fidanların kışa daha iyi hazırlanabilmesi açısından uygun bir zamandır. Ancak don riski olan bölgelerde sonbahar dikiminden kaçınılmalıdır.

En iyi elma fidanı hangisidir?

Elma yetiştiriciliğinde fidan özellikleri oldukça önemlidir. Meyve verimliliğinin sağlanabilmesi açısından fidanın doğru seçilmesi gerekir.

Elma çeşitleri arasında en dikkat çeken tür Amasya elmasıdır. Türkiye'nin kuzeyinde, özellikle Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilen ve adını Amasya ilinden alan bu çeşit, kırmızı renkte, tatlı ve sulu bir meyve sunar. İyi bir hasat dönemi ve iyi depolama özellikleriyle bilinir.

Amasya Elması ülkemizde oldukça rağbet gören bir türdür ancak Golden Elma olarak bilinen türde üreticilerin tercihleri arasında yer almaktadır. Japon kökenli olan Fuji çeşidi de, Türkiye'de de yaygın olarak yetiştirilen bir çeşittir. Çok tatlı ve sulu meyveler verir, depolama ömrü uzundur. Fuji elması sulu ve kırmızı beneklidir. Eskişehir bölgesinde yaygın olarak görülen bu tür tatlıdır. Bu 3 türün fidanı da ‘kaliteli’ olarak değerlendirilebilir.

Elma Ağacı Dikiminde Nelere Dikkat Edilir

Elma ağaçlarının verimliliklerinin yüksek olabilmesi için dikim aşamasının iyi yönetilmesi gerekir. Ağaçlar arası mesafe, toprağın durumu, iklim koşulları ve diğer detaylar mutlaka dikim öncesinde ele alınmalı ve iş şansa bırakılmamalıdır.

Dikim yapılacak zaman diliminde don riski olmaması önemlidir. Ilık bir dönem seçilmeli, aşırı sıcaklıklar veya kuraklık dönemleri göz önünde bulundurulmalıdır. Toprak nemli olmalı, aşırı sulu veya kurak olmamalıdır. İdeal olarak hafif asidik pH değerine sahip, iyi drenajlı topraklar tercih edilmelidir. Satın alınan fidanın sağlıklı ve dikime hazır olması önemlidir. Kök sistemi ve gövde yapısı gözden geçirilmeli, zararlılardan ve hastalıklardan korunmuş olmalıdır.

Klasik anaçlı elma ağaçları yarı bodurlardır ve bodur anaçlı ağaçlara göre daha büyüklerdir. Bu neden ile bu tip ağaçlarda dikim mesafesi diğer anaçlara göre daha fazla olmalıdır. Klasik anaçlar 6x6 metre, yarı bodur anaçlar için ise 3x5 m mesafe yeterlidir. Bodur anaçlar için ise mesafe 2x4 metre olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Kuvvetli gelişen elma fidanları, sabahın erken saatlerinde veyahut da ikindi vaktinde yapılmalıdır. Fidan çukuru 50 cm eninde, 60 cm yüksekliğinde olmalıdır. Ayrıca çukura 1 çay kaşığı aquasorb verilmesi de gerekir.

Elma fidanı dikimi esnasında toprağa hayvansal gübrenin verilmemesi tavsiye edilir. Bunun yerine toprak üzerine 1 su bardağı kadar leonardit ilave edilip karıştırılması önerilir. Ek olarak dikilen her bir fidan için 5- 15 litre aralığında can suyu kullanılmalıdır.

Evde elma ağacı yetiştirilir mi?

Evde elma ağacı yetiştirilmesi mümkündür. Bunun için en az 15 litrelik saksı kullanılması gerekir. Bol miktarda güneş ışığına ihtiyaç duyan ağaç, bu ihtiyacının karşılanacağı bir noktada konumlandırılmalıdır. Yanı sıra havanın çok soğuk olduğu dönemlerde saksılar mutlaka korunmalıdır.

Saksıda elma ağacı yetiştiriciliğinin en kritik noktası sulamadır. Aşırı su, elma ağacının köklerini çürütür. Bu neden ile saksı yetiştiriciliğinde sulamaya ekstra özen göstermek gerekir.

Elma fidanları yaprak döktükten sonra soğuklamaya ihtiyaç duyar. Bu dönemde fidanın dış mekanda kalması şarttır. Açık alanda olan elma ağaçları için ise kış döneminde soğuklama isteği (+7 derece altı için) 800 ila 1000 saat aralığında değişiklik gösterir. Soğuklama süresi tamamlandıktan sonra iç mekana alınan fidan, 5- 10 gün içerisinde çiçeklenir.

Elma ağacı ne zaman meyve verir?

Elma ağaçlarında meyve verme süresi anaca göre değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak 2- 3 yıl içerisinde fidanın meyve vermeye başladığı bilinir. Ancak burada önemli olan ağacın meyve vermesi değil uzun süre ayakta kalabilmesi adına güçlendirilmesidir.

Ağaçların güçlendirilmesi için 3 yıl meyve almamak, çiçekleri koparmak gerekir.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.