Enerji Bakanı duyurdu: Rize’de petrol bulundu

Enerji Bakanı duyurdu: Rize’de petrol bulundu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Rize'de petrol bulduklarını ve sondaj çalışmalarına yakında başlanacağını müjdeledi. Bayraktar, enerji fiyatlarına ocak ayında zam gelip gelmeyeceğine de açıklık getirdi. İşte Bayraktar’ın açıklamalarından başlıklar…

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Rize’de petrol bulunduğunu ve 2025 yılında hem yurtiçinde hem de yurtdışında yeni sondaj çalışmalarına başlayacaklarını söyledi.

Bakan Bayraktar, " Özellikle Rize Çayeli'nde petrol olduğu her zaman söylenen lokasyonda tespitimiz var. Burada petrol sondajına başlayacağız. Nijer'de ise üç yeni altın sahası daha aldık ve bunlardan birinde üretim sürecine geçiyoruz" dedi.

Karadeniz'de Sakarya Gaz Sahası'nda bugün itibarıyla üretim kapasitesinin 7 milyon metreküpe geldiğini, 2025'in ilk çeyreğinde 9 milyon metreküpün üzerine çıkacağını ifade eden Bakan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Hali hazırda üretim yaklaşık 2.9 milyon hanenin doğalgaz ihtiyacını karşılıyor. Karadeniz'de dört tane gemi var. Yüzer üretim platformu da geldi. Şu anda Çanakkale'de hazırlıkları devam ediyor. Mayıs 2025'te Filyos'a geçecek ve bir sene işi var. Üzerine adeta fabrika inşa ediyoruz.

O gemiyle birlikte günlük üretim 9.5-10 milyon metreküpe, sonra da 20 milyon metreküpe çıkaracak. Bir taraftan yeni kuyular açıyoruz. 2028'e kadarki süreçte 40'ın üzerinde yeni kuyu kazılacak.

Keşif amaçlı yeni sondaj konusunda da yoğun bir çalışmamız var. Özellikle Rize Çayeli'nde petrol olduğu her zaman söylenen lokasyonda tespitimiz var. Onun sondajını yapmak istiyoruz" diye konuştu.


“NİJER'DE 3 YENİ SAHA ANLAŞMASI İMZALADIK”

Sınır ötesi arama faaliyetlerinde gelinen noktayı da anlatan Bakan Bayraktar, Somali'de 2025 yılının ikinci yarısına doğru tablonun ortaya çıkacağını dile getirerek, "Somali'de biz farklı ülkelerle iş birliğine hazırız. Bize bu anlamda gelen teklifler var. Türkiye'de Karadeniz gazıyla alakalı da teklifler var. Karadeniz'de ve Bulgaristan offshorundaki arama faaliyetleriyle ilgili de teklifler var ve bunlara sıcak olduğumuzu söylüyoruz. Nijer'de Agadez bölgesinde üç yeni saha anlaşması imzaladık, 2025 içerisinde ilk altını üretmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Suriye'de halihazırda kuzeye elektrik tedariki yaptığını belirten Bayraktar, "İdlib, Afrin gibi bizim harekat bölgelerimizin tamamına yaklaşık 210 megavatlık bir kapasitede elektrik veriyoruz. Onların kapasitesini artırmaya çalışıyoruz. Suriye'ye elektrik iletim altyapısıyla ilgili incelemelerde bulunması için birkaç gün içinde heyet göndereceğiz. Gelişmelere göre bu heyete ben başkanlık edebilirim. Suriye 2011'de yaklaşık 8 bin 500 megavatlık kurulu gücü olan bir ülkeydi. 2022 verilerine ulaşabildik. Kapasite 3 bin megavata gerilemiş durumda. Yani 5.500 megavat kaybedilmiş. Bu üretimin yerine konulması gerek. Biz Suriye'de elektriğin olmadığı yerleri elektrikle buluşturmalıyız" dedi.

Geçen hafta Lübnan Başbakanı Necip Mikati'nin Türkiye ziyaretini hatırlatan Bakan Bayraktar, "Onların bizden talebi var. Lübnan'a elektriği Suriye üzerinden ulaştırmamız söz konusu olabilir" mesajı verdi.


“SURİYE'NİN POTANSİYELİ EKONOMİYE KAZANDIRILMALI”

Suriye'nin yeniden ihyası için doğal kaynaklarla (petrol ve gaz) ilgili de projeler geliştireceklerini söyleyen Bakan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Suriye'nin 2000'li yıllarının başında günlük petrol üretimi 600 bin varil olmuş. Bu rakam 30 bin varile gerilemiş durumda. Suriye'nin potansiyelinin ekonomiye kazandırılması gerekir.
Suriye'den Türkiye'ye bir petrol boru hattı, bizim Irak-Türkiye petrol boru hattıyla bunun birleştirilmesi, Katar gazının Suriye üzerinden Türkiye ve Avrupa'ya gitmesi gibi olgunlaşacak konular var.

Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı'nın (ITP) günlük kapasitesi 1.4 milyon varil. Dünyanın ihtiyaç duyduğu petrolün neredeyse yüzde 1.5'i buradan geçebilecek. Kalkınma Yolu projesini enerji yoluna dönüştürmeliyiz. 2026 Temmuz'da süresi bitecek hattın operasyonel kullanılmasını istiyoruz.

Gabar petrolü bu boru hattına girecek. Suriye'de eskiden petrol üretimi 600 bin varildi. O üretime yeniden çıktığında petrolün bir yerden sevki gerekir. Biz nasıl Gabar petrolünü 38 kilometrelik boru hattıyla İdlib'e getirip ITP'ye bağlıyorsak benzer şey yapılabilir. Dolayısıyla Suriye petrolü buradan dünyaya veya Türkiye'deki rafinerilere açılabilir. Ceyhan'da bir rafineri ve petrokimya tesisine ev sahipliği yapabilir."


“OCAKTA ENERJİ FİYATLARINDA DEĞİYİM DÜŞÜNMÜYORUZ”

Ocak ayında enerji fiyatlarında bir değişim düşünmediklerini dile getiren Bakan Bayraktar, "Biz tutabildiğimiz kadar enerji fiyatlarını tutuyoruz, ama enerji fiyatına yüzde 10 fiyat artışı yapsan içtiğin kahve de yüzde 10 artıyor.

Arkadaş, bunun içerisinde elektrik ya yüzde 3 ya 2… Türkiye'de fiyatlama davranışıyla alakalı ciddi bir problem var" dedi.


“DEPOLARIMIZ DOLU, KIŞIN SORUN ÇIKMAZ”

Doğalgaz depolarının yüzde 90'ının dolu olduğunu, kışın arz sıkıntısı olmayacağını vurgulayan Bakan Bayraktar, "İran'da kontrattaki rakamın sadece yarısını alabiliyoruz. Ama buna rağmen hem LNG altyapımızda hem depolarımızda bu kış için bir risk görmüyoruz" diye konuştu. Tuz Gölü'nde depo kapasitesinin 6 milyar metreküpe kadar çıkabileceğini belirten Bayraktar, Silivri'de de doğalgaz depolama kapasitesinin maksimum 6 milyar metreküpe çıkabileceğini söyledi. Bakan Bayraktar, daha önce gaz çıkarılan ama biten bazı sahaların da butik depolama alanı olarak kullanılabileceğini vurguladı.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.