Enflasyon rakamları açıklandı
Tüketici fiyat endeksi aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0.40 azaldı. Tüketici fiyat endeksi aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20.30 arttı.
TÜFE’de (2003=100) 2018 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %0,40 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %20,30, bir önceki yılın aynı ayına göre %20,30 ve on iki aylık ortalamalara göre %16,33 artış gerçekleşti.
Aylık en yüksek artış gıda ve alkolsüz içecekler
Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Aralık ayında endekste yer alan gruplardan, çeşitli mal ve hizmetlerde %0,78, sağlıkta %0,62, lokanta ve otellerde %0,31 ve alkollü içecekler ve tütünde %0,16 artış gerçekleşti.
Aylık en fazla düşüş giyim ve ayakkabıda
Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Aralık ayında endekste yer alan gruplardan ulaştırmada %2,56, eğlence ve kültürde %0,25, haberleşmede %0,11 ve konutta %0,06 düşüş gerçekleşti.
Konya’nın zam şampiyonu patlıcan
Hava muhalefeti sebebi ile yeşillikler başta olmak üzere, çoğu sebzenin fiyatı arttı. Pazarın fiyat artış şampiyonu marul ve patlıcan oldu.
Patlıcanın kilogram fiyatı marketlerde 8 lirayı bulurken, pazarlarda da fiyat 4 ile 5 TL arasında değişiklik gösterdi. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin internet sitesinde yer alan Meyve-Sebze Hali fiyat listesindeki fiyat artış şampiyonu ise marul oldu. Aysberk marulun en yüksek fiyatı 15, mor marulun 13 muhtelif marulun fiyatı da yine en yüksek 11 TL olarak belirlendi. Yine aynı fiyat listesinde patlıcanın hal fiyatı kemer 6 lira, topak da 5 TL olarak en yüksek belirlendi. Fiyatlardaki artışın ekonomi ile alakalı olmadığını belirten Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç, “Fiyat artışları tamamı ile hava muhalefetinden kaynaklanıyor” dedi.
Patlıcanın Haziran, Temmuz ayının sebzesi olduğunu hatırlatan Başkan Pirinç, önümüzdeki 1 hafta içinde patlıcan fiyatının 3-4 liralara kadar düşeceğinin altını çizdi. Üretimin de az olduğunu konuşmasına ekleyen Pirinç, daha sonra şunları kaydetti: “Geçen yıl da patlıcanın fiyatı 6 lirayı falan buldu. Bahara kalmaz, bir hafta içinde fiyatlar yarı yarıya düşer. Yeşillik fiyatlarında da artış fazla. Yağmur fazla. Bu ürünleri toplamak bu anlamda ayrı bir dert. Sel, ürünleri süpürüp götürüyor. Seralarda ciddi zararlar var. Üstelik fiyatlarda da ekstra bir yükseliş yok.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.