Gelecek Partili Arslan: Pancar taban fiyatı çiftçiye zulüm oldu

Gelecek Partili Arslan: Pancar taban fiyatı çiftçiye zulüm oldu
Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Ahmet Arslan, açıklanan 2023 yılı şeker pancarı tabana fiyatının çiftçide hayal kırıklığına neden olduğunu belirterek, belirlenen rakamın çiftçiye zulüm olduğunu vurguladı

Çiftçiler, Nisan ayı döneminde ekimi yapılan şeker pancarının söküm işlemlerine başladı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, şeker pancarı alım fiyatını kota tamamlama primi dâhil ton başına bin 855 lira olarak açıkladı. Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Ahmet Arslan, ise verilen rakamın çiftçiye zulüm olduğunu söyledi.

Şeker pancarında alım fiyatı, geçtiğimiz yıl dönemin Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından ton başına bin 400 lira olarak açıklamıştı. Üreticiler, şeker pancarının tohum maliyetinin bu yıl çok yüksek olduğunu ve mazot gibi girdi maliyetlerinin de arttığını vurgulayarak, yeni sezon için taban fiyatın en az 2 bin 700 TL (ton fiyatı) olması gerektiği söylemişti. Ancak 2023 yılında açıklanan rakam çiftçileri memnun etmedi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Gelecek Partisi Ahmet Arslan, pancar alım fiyatının geçen yıla göre yüzde 27 artırılmasının çiftçide hayal kırıklığına neden olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Bu yıl açıklanan alım fiyatlarının geçen yıla göre sadece yüzde 27 arttırılması çiftçide hayal kırıklığı yaratmıştır. Son yıllarda iktidarın uyguladığı tarım politikası nedeniyle çiftçilerimiz toprağa küsmüştür. Bu yüzden Konya'da pancar ekimi ciddi oranda azalmıştır. Son bir yılda maliyetleri yüzde 100’ün üzerinde artan üreticimize yüzde 27’lik bir artışı müjde gibi vermek çiftçimizle alay etmektir. Gelecek Partisi olarak, İktidarın şeker pancarı alım fiyatını çiftçimizi zor durumda bırakmayacak şekilde yeniden gözden geçirmesi gerektiği çağrısında bulunuyoruz. Çiftçinin girdi maliyetleri göz önünde bulundurulduğunda bu rakam en az 2 Bin 700 lira olmalıydı. Ama çiftçilerimiz büyük hayaller ile beklediği rakam başta Konya çiftçisi olmak üzere Türk çiftçisini memnun etmemiştir. Girdi maliyetleri ile uğraşan çiftçilerimiz bir de alım sezonunda fire sorunu ile karşılaşıyor. Bu sorun ise üreticinin mahsulünü adeta çöp ediyor. Konuyla ilgili yetkililer acilen çözüm üretmelidir.”

Bu yıl Konya Ovası’nda ciddi manada kuraklık yaşandığını dile getiren Arslan, “Gelecek yıllarda 'Kur Korumalı Taban Fiyat' uygulamasına geçiş yapılmalıdır. Çiftçilerin girdi maliyetleri nasıl dolara bağlıysa ürettikleri ürününde kur karşısında değer kaybı yaşamaması gerekmektedir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.