Gurbetçi vatandaş geliştirdi: Yüzde 80 su tasarrufu sağlıyor
Uzun yıllar yurt dışında yaşadıktan sonra memleketi Aksaray’a dönen Adil Düzgün isimli gurbetçi, icat ettiği tasarruflu musluk başlığıyla yüzde 80 oranında su tasarrufu sağlamayı başardı. Düzgün, tasarruflu başlığı Aksaray’daki camilerin şadırvanlarına kendi imkanlarıyla takarak su tasarrufuna destek oldu.
Anadolu Ekspres’ten Yakup Türk’ün haberine göre, Adil Düzgün, çeşme sularının kontrolsüzce akarak israf olmasının önüne geçmek amacıyla "Tasarruflu Musluk Başlığı" geliştirdiğini belirterek, "Tamamen kendi maddi imkânlarımla tüm masrafları karşılayarak ve kendi işçiliğim ile bu projeyi yürütüyorum. Hedefim bunu tüm Türkiye’ye taşıyarak ülkemizdeki bütün camilerde, Kur’an kurslarında, hatta okullarda uygulayabilmektir. Bize bu hayrı yapmak için öncü olan İl Müftüsü Veysel Işıldar’a ve desteklerinden dolayı Aksaray Belediyesine teşekkür ediyorum" dedi.
Aksaray’daki cami şadırvanlarında bulunan musluklara tamamen kendi maddi imkânları ile aparatlar takan Adil Düzgün, yüzde 80’e varan su tasarrufu sağlamayı hedefliyor. "Aksaray'daki 149 Caminin 135'ine Bu Sistemi Uyguladık" İl Müftüsü Veysel Işıldar’ın da destekleriyle hayata geçirilen proje hakkında konuşan Adil Düzgün, "Uzun yıllar yurt dışında yaşadıktan sonra memleketim olan Aksaray’a dönüş yaptım.
Bir gün bir cami şadırvanında abdest alırken, çeşme sularının kontrolsüzce akarak israf olduğuna şahit oldum. Bu konuda neler yapabilirim diye düşünürken aklıma böyle bir fikir geldi. Gidip durumu İl Müftüsü Veysel Işıldar’a arz ettim. Kendisi de bu konuda bizleri destekleyerek tüm camilerimize uygulamamız için bize yetki verdi. Aksaray Belediyesi de projenin uygulanması için bize yardımcı olmak amacıyla bir personel görevlendirdi ve çalışmalara başladık. Şu ana kadar Aksaray’daki 149 caminin 135’ine bu sistemi uyguladık ve en kısa sürede kalan camileri de tamamlamayı planlıyoruz" dedi.
Geliştirilen sistemle, mevcut su bataryalarının arkasına eklenen bir vana yardımı ile su ayarı yapmak olanaklı hale geliyor. Böylece çeşme sularının kontrolsüzce akmasının önüne geçilerek, daha tasarruflu ve kontrollü akması sağlanıyor. Bu da yüzde 80’e varan su tasarrufu sağlıyor.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.