Hasan Ekici: Türkiye, Avrupa'da En Yüksek Et Enflasyonuna Sahip Ülke
Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, yüksek et enflasyonu ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan yanıt alması için TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sundu.
"AVRUPA'DAKİ EN YÜKSEK ET ENFLASYONUNA SAHİP ÜLKE KONUMUNDAYIZ"
Ekici, önergesinde 2024 yılı Ağustos verilerine dayanarak, Türkiye’nin yıllık et enflasyonunun yüzde 60,3'e ulaştığını ve Avrupa'da en yüksek et enflasyonuna sahip ülke olduğunu belirtti. Ekici şu ifadeleri kullandı:
"Eurostat’ın 2024 yılı Ağustos verilerine göre, Türkiye’nin et enflasyonu yüzde 60,3 seviyesine yükselerek Avrupa’daki en yüksek et enflasyonuna sahip ülke olmuştur. Avrupa Birliği ülkelerinde et enflasyonu ortalama yüzde 1,1 iken, Türkiye'nin bu seviyedeki farklılaşması, ekonomik koşulların ve tarım-gıda politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini gösteriyor."
"DAR GELİRLİ VATANDAŞLARIN SAĞLIKLI BESİN TEMİNİ ZORLAŞIYOR"
Hasan Ekici, yüksek et enflasyonunun, temel gıdalara erişimi zorlaştırdığını ve dar gelirli vatandaşların beslenme haklarını tehdit ettiğini belirtti. Ekici, "Bu yüksek enflasyon oranı, et gibi temel gıda maddelerinin ulaşılabilirliğini zorlaştırmakta; özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın sağlıklı gıdaya erişim hakkını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Et fiyatlarının artışı, hayvancılık sektöründeki yüksek üretim maliyetleri, yem fiyatları ve enerji maliyetleri gibi faktörlerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, et fiyatlarını etkileyen yapısal sorunların ve arz-talep dengesizliklerinin incelenmesi, çözüm önerilerinin geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bakanlığınızın bu konuda yaptığı çalışmaların kamuoyuyla paylaşılması elzemdir" dedi.
İŞTE O SORULAR
Ekici, Bakan Yumaklı’ya yönelttiği sorularla et enflasyonu konusunda netlik istedi:
Türkiye’de et enflasyonunun %60,3 gibi yüksek bir seviyeye çıkmasının ana sebepleri nelerdir? Bu artışta hangi faktörler başlıca rol oynamaktadır (üretim maliyetleri, arz-talep dengesi, vergi oranları vb.)?
Et fiyatlarındaki artışı durdurmak ve vatandaşların et gibi temel gıda ürünlerine erişimini kolaylaştırmak için Bakanlığınızın aldığı kısa ve uzun vadeli tedbirler nelerdir?
Et üretimindeki maliyetlerin Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında yüksek olmasının sebepleri nelerdir? Yem, enerji ve diğer girdi maliyetlerinin düşürülmesi için Bakanlığınızın yaptığı çalışmalar nelerdir?
Hayvancılık sektöründeki yem maliyetlerinin azaltılması için Bakanlığınız herhangi bir sübvansiyon veya teşvik programı uygulamakta mıdır? Varsa, bu programların kapsamı ve etkisi nedir?
Türkiye’de et üretim kapasitesini artırmak ve yerli üreticiyi desteklemek amacıyla alınan veya alınması planlanan tedbirler nelerdir?
Bakanlığınız, halkın temel besin ihtiyaçlarına daha kolay erişmesini sağlamak için et ithalatı stratejisini değerlendirmekte midir? Eğer değerlendiriliyorsa, ithalatın iç piyasaya etkisi nasıl öngörülmektedir?
Yüksek et enflasyonunun et ithalatı ve genel ülke ekonomisi üzerindeki etkilerini analiz eden bir çalışma yapılmış mıdır? Eğer yapılmışsa, bu çalışmanın sonuçları kamuoyuyla paylaşılacak mıdır?
Et enflasyonundaki artışın vatandaşların beslenme alışkanlıklarına etkileriyle ilgili Bakanlığınızın yaptığı bir araştırma veya çalışma var mıdır? Eğer varsa, bu çalışmanın sonuçları nelerdir?
Et ve diğer temel gıdalardaki yüksek enflasyonu önlemek amacıyla uluslararası örneklerden faydalanılarak uygulanması düşünülen politikalar var mıdır? Başka ülkelerdeki başarılı uygulamalar örnek alınmakta mıdır?
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.