HASAT BAŞLADI! BEREKETLİ OLSUN
Son dönemde gerçekleşen dolu yağışları ve arpalarda meydana gelen hastalıklar sebebiyle rekolte beklentilerinde düşme olsa da çiftçiler yoğun bir şekilde hasat çalışmalarını sürdürüyor.
40 bin 838 kilometrekare yüzölçümünün yüzde 47'si tarım arazisi olarak kullanılan Konya Ovasında kış yağışlarının az olması ve bahar sezonunda bazı bölgelerde etkili olan dolu yağışı, hububat ürünlerinde verim ve kalitenin azalmasında büyük rol oynadı.
Ova’nın hububat üretiminde önde gelen ilçelerinden biri olan Sarayönü’nde de arpalar biçiliyor.
Sarayönü sınırları içerisinde 60 bin dekar sulu, 190 bin dekar kuru toplamda 250 bin dekarlık arazide arpa hasadı yapılacak. Buğdayda ise 138 bin dekar sulu, 600 bin dekar kuru olmak üzere yaklaşık 750 bin dekar alanda buğday hasadı gerçekleştirilecek.
Verimin dekarda sulu tarım yapılan arazilerde 400 kg. kuru tarım yapılan arazilerde ise 250 kg. arasında olması tahmin ediliyor.
Hasat öncesi bölgede etkili olan dolu yağışları, sarı pas hastalığı, gece-gündüz sıcaklıklarının yer yer farklı olması ve üretim sezonunda aynı tohumların kullanılması gibi etmenlerden dolayı rekoltenin önceki sezona göre yarı yarıya oranda azaldığı gözlemlendi.
Hasadın başlamasından dolayı mutlu olduklarını belirten Başhüyüklü üreticilerden Selim Akbay, “Başhüyük harmanı bugün itibariyle başlamıştır. Allah tane bereketi versin inşallah. Çiftçinin geçim kaynağı topraktır. Ekini ekiyorsun bir yıl bekliyorsun. Yağışlar iyi olursa verim alabiliyorsun. Bu yıl son dönemlerde artan yağışlar rekolte beklentisini arttırsa bile dolu yağışları ve sarı pas hastalığının da etkisi ile verim önceki yıllara göre düşük görünüyor” dedi.
Açıklanan hububat alım fiyatlarının da üreticilerin belini büktüğünü belirten Akbay, “Buğdayın tonu 9 bin 250 lira olarak açıklandı ama mazotun litresi 45 liraya dayandı. İşçilerin yevmiyeleri, gübre, tohum eklendiği zaman bu fiyatların maliyetleri karşılaması çok zor. Ekmeklik Buğday için ton başına 9.250 TL ve makarnalık buğday için 10.000 TL fiyat veren TMO, arpa fiyatını ton başına 7.250 TL olarak belirlemiştir. Prim hariç ekmeklik buğdayda % 12.1, makarnalık buğdayda % 11.1 ve arpada ise % 3.6 oranında artış yapılmıştır. Hububatta destekleme primi ise buğday için ton başına 1.750 TL ve arpa için 750 TL olarak duyurulmuş, destekleme primi sonrası ekmeklik buğday 11.000 TL, makarnalık buğday 11.750 TL ve arpa 8.000 TL olmuştur. Prim dahil ekmeklik buğdayda % 18.9, makarnalık buğdayda % 17.5 ve arpada ise % 6.7 oranında artış yapılmıştır. Geçen yıl TMO’ya ürününü teslim eden üretici parasını 30 gün içerisinde alırken bu yıl süre 45 güne çıkarılmıştır. Ayrıca 750 TL ile sınırlı olan ve ton başına verilen 25 TL’lik nakliye desteğinde herhangi bir artışa gidilmemiştir. Bu verilere de dayanarak sezon oldukça sıkıntılı geçecek gibi görünüyor. Ne olursa olsun çiftçiler ülkemizin temel direğidir. Tüm çiftçilerimize bereketli bir sezon diliyorum” ifadelerini kullandı.
Rekolte beklentisi düşük
Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ferhat Koçak, bahar yağışlarının oldukça verimli olmasına rağmen rekolte beklentisinin oldukça düşük olduğunu ifade ederek, kuru alanlarda beklentinin 200-250 kg civarında olduğunu belirtti.
Koçak hasat sezonu ile ilgili şu ifadelere yer verdi: “Bu yıl üreticilerimiz için kritik sezonlardan biri. Çünkü çoğu çiftçimiz maliyetler nedeni ile üretim sezonunda toprağına istediği miktarda gübreyi atamadı. İşçi yevmiyeleri, artan mazot ve tohum masrafları ile birlikte önceki sezona göre masraflarda yüzde yüzlük bir artış söz konusu. Bahar yağışları oldukça verimli geçti ama son dönemlerde yaşanan dolu yağışları ürünlerin kırılmasına neden oldu. Bölgemizde rekolte beklentisi kuru alanlarda 250 kg, sulu arazilerde ise 350-400 kg arasında değişiyor.
Sarı pas hastalığının da görülmesi rekolte beklentilerini minimum düzeylere indirmiş durumda. Bu yıl üreticilerimiz için sap, saman ve her dane son derece önemli. Bunları ithal etme gibi bir lüksümüz olmayacak. O yüzden hasat sezonu boyunca toprağın her karışı titizlikle incelenmeli ve 1 kilo bile mahsulden kayıp verilmemeli.
Ben ve mesai arkadaşlarım oldukça yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Çiftçilerimiz ve üreticilerimizle devamlı iletişim halinde kalmaya çalışıyoruz. Üreticilerimiz ve vatandaşlarımız için hasat sezonu oldukça bereketli olacak İnşallah” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.