Hava kirliliği ruh sağlığımızı tehdit ediyor

Hava kirliliği ruh sağlığımızı tehdit ediyor
Hava kirliliğinin sadece üst solunum yolu ve akciğer hastalıklarını değil, akıl ve ruh sağlığını da olumsuz etkilediği belirlendi. Araştırmalar uzun süre hava kirliliğine maruz kalan birinin ruh sağlığı ve davranış bozuklukları nedeniyle hastaneye yatırılma olasılığının yüksek olduğunu ortaya koydu

Kış aylarının gelmesiyle hava kirliliğinin zararlı etkileri de ortaya çıkmaya başladı. Çok sayıda hastalığa sebep olan bu kirliliğin akıl hastalıklarına da olumsuz etki ettiği bildirildi.
Yapılan bir araştırmada fosil yakıtların kullanımı sonucu atmosfere yayılan nitrojen dioksitin davranış bozuklukları ve akıl hastalıkları üzerine olumsuz etkisi kanıtlandı. Bilim insanları, havadaki gazın oranı arttıkça hastane yatışlarının arttığına dikkat çekti.

Sky News İklim muhabiri Victoria Seabrook’un haberine göre sanayi bölgeleri, megakentler, santraller hava kirliliğine en büyük katkıyı sağlayan adımları attılar. Kirliliğin yoğunlaştığı bölgelerde üst solunum yolu ve akciğer hastalıkları yaygınlaştıkça yapılan bilimsel çalışmalar da bunu doğruladı.

Ancak kimsenin aklına akıl ve ruh sağlığının da kirli havadan etkilenebileceği ihtimali gelmemişti. Ta ki St Andrews Üniversitesi'nin yaptığı çalışmanın sonuçları açıklanana kadar.
Seabrook araştırmanın sonuçlarını şu şekilde açıkladı:

Bir bisikletçi, 3 Nisan 2014'te Londra'daki Hyde Park'ta bisiklet sürerken hava filtreli bir maske takmak zorundaydı. Çünkü Sahra Çölü'nden gelen toz bulutları güneydoğu İngiltere'yi kaplamıştı. Kirlilik seviyesinin Londra'da rekor kırdığı o gün Başbakan David Cameron'dı. Her sabah koşarak güne başlayan Cameron o gün sabah koşusunu hava kirliliği nedeniyle iptal ettiğini kameraların karşısında açıklamıştı.


HAVA KİRLİLİĞİ İLE AKIL HASTALIKLARI ARASINDA BİR BAĞLANTI VAR

Yeni bir araştırma, hava kirliliği ile akıl hastalıkları nedeniyle hastane yatışlarının artması arasında bir bağlantı tespit etti. Araştırmacılar, şu ana kadar yapılan çalışmaların hastane yatışlarından ziyade fiziksel sağlığa ve ölümlere odaklanma eğiliminde olduğunu vurguladı.

Böylece yapılan analiz ve ortaya çıkan istatistikler St Andrews Üniversitesi'nden bilim insanlarının çok kritik bir gerçeği ortaya koymasına yol açtı. Veriler uzun süre hava kirliliğine maruz kalan birinin ruh sağlığı ve davranış bozuklukları nedeniyle hastaneye yatırılma olasılığının sağlıklı hava koşullarında yaşamını sürdürenlere oranla daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Ekonomik verilere de önemli bir uyarı niteliği taşıyan bu haber; milyonlarca insana fayda sağlamak ve hastane kaynaklarını daha verimli alanlarda değerlendirebilmek için bir sinyal.

Bu nedenle uzmanlar daha sıkı çevre koruma ilkelerinin uygulanması için çağrıda bulundular.


AZOT DİOKSİT RUH HASTALIKLARINI TETİKLİYOR

St Andrews ekibi, konuya ilişkin dört temel hava kirleticisinin yaygınlığı ve etkisi için İskoçya Halk Sağlığı'ndan gelen verileri analiz etti. Büyük ölçekli çalışma, İskoçya nüfusunun yüzde 5'ini temsil eden 200 bin kişilik bir popülasyonu kapsıyordu.

Kükürt dioksit, solunum yolu hastalıkları nedeniyle hastaneye yatışlarla en güçlü bağlantıya sahipken, azot dioksit, ruhsal hastalık/davranış bozuklukları nedeniyle daha fazla hastaneye yatışla ilişkilendirildi.

PM10 ve PM2.5 olmak üzere iki başka kirleticiye kümülatif maruz kalma da kalp-damar, solunum ve bulaşıcı hastalık nedenli hastaneye yatış oranlarının daha yüksek olmasıyla ilişkilendirildi.

BMJ Open dergisinde yayınlanan çalışma, kirli havanın ruhsal sağlık üzerindeki etkisine dair ortaya çıkan kanıtlara katkıda bulunuyor. Mayıs ayında yayınlanan bir başka makale, iç mekan hava kirliliği ile depresyon arasında bir bağlantı olduğunu tespit etti.


ELEKTİRİKLİ ARAÇLAR RUH SAĞLIĞINI KORUYOR!

Yeni çalışmanın baş yazarı Dr. Mary Abed Al Ahad, düşük emisyonlu bölgeler veya elektrikli araçlara geçiş gibi daha fazla önlemin insanların sağlığını korumaya ve hastanelerin yükünü azaltmaya yardımcı olacağını söyledi.

'Daha sıkı çevre düzenlemeleri, uzun vadeli planlama ve yenilenebilir enerjiye geçiş yoluyla hava kirliliğine yönelik politikalar ve müdahaleler, uzun vadede İskoçya'daki hastane bakım yükünü hafifletmeye yardımcı olabilir.' dedi.


TRAFİK KAZALARINDAN DAHA FAZLA CAN ALIYOR

Büyük Londra Otoritesi'ne göre, Londra'daki ultra düşük emisyon bölgesi (ULEZ), iç Londra'da nitrojen dioksit konsantrasyonunu yüzde 24, Londra'nın merkez konsantrasyonunu yüzde 53 ve dış Londra'da yüzde 21 oranında azaltmaya yardımcı oldu.

WWF'de iklim başkanı olan Isabella O'Dowd, fosil yakıtlardan elektrikli araçlara geçmenin "iklim ve insan sağlığı için kazan-kazan" olduğunu söyledi ve ekledi:

- Araba ve kamyonlardan kaynaklanan kirlilik, trafik kazalarından iki kat daha fazla insanın erken ölümüne neden oluyor ve şimdi bu yeni araştırma bunun ruh sağlığını da etkilediğini gösteriyor. Bilim hiç bu kadar net olmamıştı, insanları ve doğayı korumak için elektrikli araçlara, toplu taşımaya ve şarj ağlarına her zamankinden daha hızlı yatırım yapmamız gerekiyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.