Hayvancılık anketleri değerlendirildi
Sarayönü Kaymakamlığı tarafından hazırlanan hayvancılı geliştirme projesi kapsamında gerçekleştirilen anket çalışmasının sonuçlar, gerçekleştirilen bir toplantı ile değerlendirildi.
Anket sonuçları üzerinde istişarelerde bulunuldu. Nihai raporun hazırlanmasının ardından sonuçların kamuoyu ile paylaşılacağı ve elde edilen sonuçlara göre bir yol haritası ve strateji belirleneceği ifade edildi.
Kaymakamlık toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Kaymakam Tarık Bahadır, Belediye Başkanı Nafiz Solak, Tarım ve Orman İlçe Müdürü Güngör Çiğdem, Gözlü TİM Müdürü Faruk Erkan, Konuklar TİM Müdürü Ali Odabaş, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, Ziraat Odası Tarım Danışmanları ve STK temsilcileri katıldı.
"Kapasiteden fazlası risk"
Sarayönü Kaymakamı Tarım Bahadır, toplantı esnasında yaptığı değerlendirmede, "üreticilerimiz belli bir noktaya gelerek bir standart yakaladıktan sonra kaliteyi daha yukarı taşımaktansa üretim sayısını arttırma yoluna gidiyor. Sarayönü şartlarında ortalama kaç hayvan beslenmeli, belki bunun da bir belirlenmesi gerekiyor. İşletme kredisi ve sermaye dengesi çok önemli. Üreticinin belli bir öz kaynağı olmadığı zaman süt parası veya desteklemeler geciktiğinde üreticiler zor durumda kalıyor. Üreticilerimizin kriz dönemlerine göz önüne alarak öz kaynaklarıyla besleyebileceği kadar hayvana bakması gerekiyor. Üreticinin kapasitesinden fazla hayvana bakması büyük risk." dedi.
"Üreticilerimiz örgütlenmeli"
Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak ise örgütlenmenin önemine vurgu yaparak şunları söyledi: "üreticiden mal alıp mamule dönüştüren firmaların da elini taşın altına koyması gerekiyor. Yoksa bu işin içerisinden çıkılamaz. Sanayiciler örgütlenebiliyor ama üreticiler örgütlenemiyor. Burada bir sıkıntı var. Sanayiciler örgütlendiği için sektöre istediği şekilde yön veriyor. Üreticilerde aynı güçle örgütlenebilse söz sahibi olur." şeklinde konuştu.
Hayvancılık ara iş değildir
Toplantıda hayvancılığın birçok üretici tarafından ara iş olarak yapıldığı bu yüzden belli bir verim ve kalitenin yakalanamadığı belirtildi. Hayvan sigortasına vurgu yapılan toplantıda hayvan sigortalarının zorunlu olması gerektiğini üzerinde duruldu. Üreticinin bir sıkıntı yaşadığında 10 bin liralık hayvanı sigortası olmadığı için 3 bin liraya elden çıkarabildiği ifade edildi. Sigortanın üreticinin menfaatine olduğu belirtildi.
Proje safhalardan oluşuyor
Toplantının sonunda projenin çeşitli safhalardan oluştuğunu kaydeden Kaymakam Tarım Bahadır, şunları söyledi: "Projede sadece bu anketi yapıp bırakmayacağız. Bölgesel bir kalkınma oluşturma çabasındayız. Bunun kolay olmayacağını biliyoruz ama zorluklara rağmen gereken çabayı gösterirsek sonuç alabileceğimizi düşünüyorum."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.