Hayvancılık destekleri açıklandı

Hayvancılık destekleri açıklandı
Hayvancılık desteklerine ilişkin kararname Resmi Gazete'de yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile hayvancılıkta 3 yıl uygulanacak yeni destekleme modeli belli oldu. Yeni destekleme modelinde üretimin her konusu için değil katsayı ve performansa göre destekler verilecek.

Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ferhat Koçak, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile hayvancılıkta uygulanacak yeni destekleme modelini detaylı bir şekilde değerlendirdi.

Koçak, 2024-2026 yılları arasında geçerli olacak bu desteklerin kapsamını ve yeniliklerini açıkladı.

Koçak yeni destekleme paketlerinde bazı ürünlerin kapsam dışında kaldığını ve yerine yeni ürünlerin kapsama alındığını ifade ederek, “Cumhurbaşkanlığımızın açıklamış olduğu yeni destekleme modeli, üretimin her aşamasını değil, katsayı ve performansa göre belirli konuları kapsayacak şekilde tasarlandı. Bu model, desteklerin daha verimli kullanılmasını ve üreticilerin performansına göre ödüllendirilmesini hedefliyor” dedi.

Modelin, tarım ve hayvancılığın sürdürülebilirliğine büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

Yeni modelde büyükbaş, küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve ipek böceği gibi alanlarda temel destek miktarlarının belirlendiğini belirten Koçak, şunları söyledi: “Büyükbaş hayvancılıkta, programlı aşıları tamamlanmış ve 4 ay ve üzeri yaşta olan buzağı/malaklara 2024 yılı için hayvan başına 1.000 lira temel destek sağlanacak. Ayrıca, çeşitli katsayılar ve performans kriterlerine göre ilave destekler de sunulacak.” dedi

Koçak, küçükbaş hayvancılıkta damızlık koyun ve keçi yetiştiricilerine hayvan başına 200 lira temel destek verileceğini, arıcılıkta ise örgüt üyesi üreticilere arılı kovan başına 100 lira, üye olmayanlara ise 80 lira destek ödeneceğini belirtti. İpek böceği üreticilerine ise yaş kozadan kilo başına 1.000 lira temel destek sağlanacak.

Kadın ve genç girişimcilere özel destek

Ferhat Koçak, yeni modelin kadın ve genç üreticiler için özel destekler içerdiğini vurguladı: “Kadın ve genç girişimcilere yönelik ilave destekler ilk kez bu modelle birlikte uygulanacak. Bu destekler, verimliliği artırıcı kriterleri karşılayan üreticilere daha fazla fayda sağlayacaktır. Örneğin, kadın üreticilerin ve 41 yaş altı genç üreticilerin destek oranları artırılmıştır.”

Koçak, önceki yıllarda sağlanan bazı desteklerin yeni modelle kaldırıldığını belirtti: “Yem bitkileri desteği, hayvan başına destek, dişi manda desteği, düve alım desteği ve anaç koyun-keçi desteği gibi bazı destek kalemleri yeni modelde yer almıyor. Bu değişiklik, desteklerin daha hedeflenmiş ve etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamayı amaçlıyor.”

Koçak, desteklerin 2024-2026 yılları arasında uygulanacağını ve yıllık olarak bütçe imkânlarına göre yeniden belirleneceğini ifade edip “2024 yılı için temel desteklerin ödemeleri bu yıl başlayabilir. Ancak, bütçe imkânları elverdiği takdirde 2024 yılı bütçesinden de ödemelere başlanabilir. Çiğ süt desteği gibi bazı destekler ise 2025 yılından itibaren ödenecek.” Dedi.

Ayrıca, su ürünleri yetiştiriciliği, hayvan gen kaynakları ve tiftik üretimi gibi alanlarda da desteklerin yer alacağını belirten Koçak, desteklerin uygulama süreçlerine dair çiftçilere yönelik bilgilendirmelerin devam edeceğini ve üreticilerin bu yeni modelden en iyi şekilde yararlanabilmesi için gereken tüm bilgilerin sağlanacağını vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.