Her sektör sıkıntılı
Esnaf köşesinin bu haftaki konuğu tavuk ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Ramazan Yıldız. 2011 yılında CP Piliç elemanı olarak Sarayönü bayiine çalışmak için ilçeye gelen Ramazan Yıldız, 2015 yılında CP Piliç’ten işyerini devralarak esnaflığı adım atmış. Sarayönü’nde sekiz yıldır bulunan ve bunun son dört yılını esnaf olarak geçiren Ramazan Yıldız, ilçeyi ve ilçe insanını çok sevdiğini söyledi. İlçeye yerleşen ve ilçeden de bir ev alan Ramazan Yıldız, aslen Ilgın Beykonaklı olsa da artık kendilerini Sarayönülü olarak gördüklerini söylüyor. İşte Ramazan Yıldız’ın hayatı görüş ve düşünceleri:
Çeşitli işlerde çalıştım
Ilgın’ın Beykonak köyünde 1981 yılında doğdum. İlkokulu Beykonak’ta okudum. Ortaokul ve liseyi Kadınhanı’nda okudum. Bizim köy Kadınhanı’na daha yakın olduğu için Kadınhanı’nda okudum. Liseyi bitirince üniversite sınavını kazanamadım. Çiftçilik ve hayvancılık yapan babama yardım etmeye başladım. Bir taraftan da Ilgın Şeker Fabrikası’nda hamal olarak çalışmaya başladım. Şeker fabrikasındaki iş mevsimlik olduğu için kalan zamanlarda babamla çalıyordum. Sonra Konya’da briket sanayinde çalışmaya başladım. Birkaç yıl sonra askere gittim. Askerliği Ankara’da ve İstanbul’da yaptım. Asker dönüşü yine aileme yardım ettim. Sonra Kadınhanı’nda bir şahıs çiftliğinde çalıştım. 4-5 yıl sürdü o işim. Bu arada evlendik ve asıl hayat askerliği başladı.
Sarayönü’nün yolunu bilmezdim
2011 yılında ağabeyimin vasıtasıyla CP Piliç’e girdim. Ağabeyim Kadınhanı’na CP Piliç bayii açtı. Bana da Sarayönü’ne açtırdı. Bayileri şirket açtı bizde personel olarak maaşlı çalışıyorduk. Pirim usulüne kadar sattığın kadar kazanırsın. 2015 yılında CP Piliç küçülmeye gitti. Bayilerini kapatmaya başladı. Öyle olunca buradaki bayii ben Kadınhanı’ndaki bayi ağabeyim devraldı. 2015 yılından beri kendi işyerim olarak işletiyorum. Tavuk eti ve yumurta satışı yapıyorum. Şirket bize tazminat yerinde malzemeleri alabilirsiniz dedi. Bende Sarayönü’nü sevdiğim için teklifi kabul edip malzemeleri aldım ve burada kalmaya karar verdik. Çatal çeşmeden su içtik, hacılar köprüsünden geçtik, 3. TOKİ’den ev aldık buralı olduk. Çevre edindik, birçok arkadaşımız oldu. Sarayönü sessiz sakin huzurlu bir ilçe. Ben daha önce Sarayönü’nün yolunu bile bilmezdim ama şimdi Sarayönülü oldum. Halkı çok iyi buranın. Dışarıdan gelen insanları dışlamıyorlar. Beni sahiplendiler. Hile hurda bir kötülük yapmadıktan sonra kimse sıkıntı vermiyor. 2015’e kadar işçiydik. 2015’ten sonra esnaf olduk. Dört yıllık esnafız. Esnaflıkta daha yeniyiz yani.
Pişmeye hazır ürün sunuyoruz
Burada işyerimizde tavuk ürünleri satışı yapıyoruz. Müşterilerimizin isteğine göre mangallık ve buna benzer şekillerde ürünü hazırlayıp veriyoruz. Hazırlamaya ücret talep etmiyoruz. Ekmeğimizi, bıçağımızdan, bileğimizden kazanıyoruz. Yoksa tavuk bütün marketlerde var. Bizim farkımız hazırlayıp soslayıp pişirmeye hazır şekilde müşteriye vermek. Bizim işler yaz döneminde daha hareketli. Kış döneminde işlerimiz düşüyor. Gelende bütün tavuk satılıyor. Veya fırına vermek için falan hazırlatıyorlar. Haliyle kış döneminde ekonomik olarak bir daralma yaşıyoruz ama yaz dönemindeki yoğunluk bunu telafi ediyor.
Hassas bir işim var
Bizim işin sıkıntısı, zorluğu taze tavuk ürünü olması. İyi muhafaza etmek hızlı satmak lazım. Geldiği anda hızlı bir şekilde satılmalı. Tavuk çok güzel bir ürün olduğu kadar tehlikelide bir ürün. Bozuk tavuk çok kötü zehirler insanı. Bu yüzden çok hassas bir iş yapıyoruz ve bunun bilinciyle çalışıyoruz. Tavuğu kokuttuktan sonra bu işin bir esprisi kalmıyor. Hızlı pazarlamak bu işte önemli. Şoklu tavukta böyle bir sıkıntı yok. 6-7 ay bekler o dondurucuda. Taze tavuğun en fazla bir hafta içinde satılıp tüketilmesi lazım. Vatandaşlarımız tavuğunu alırken tarih kontrolü yapsın. Bunun yanında taze ve sağlıklı bir tavuğun paketi açıldığında da kötü bir koku yayılmaması lazım.
Ekonomi çok sıkıntılı
Bu seneye kadar işlerimiz güzeldi. Her sektörde olduğu gibi bizim sektörde de büyük sıkıntı var. Gıda sektörüyüz ama insanlar tavuğu ne yapıyım ekmekle doğan yiyeceğim diyor. Bütün tavuğun kilosu şu anda 10-11 lira. Bir tavuk ortalama 20 liraya geliyor. Ciğer, taşlık, yürek gibi ürünlerin paketi 10 lira civarında. Kanat 20 lira civarında. Tavuk eskiden gariban yemeğiydi. Et alamayan vatandaş tavuk yerdi. Şimdi tavukta alamıyor vatandaş. Son zamlardan sonra vatandaş tavuğa da eskisi gibi yaklaşamıyor. Bu sene çok değişik bir sıkıntı yaşıyoruz. Çarşıdaki bütün esnaflar aynı sıkıntıyı yaşıyor. Siftah etmeden dükkanını kapatan esnaflar var. Bu sıkıntıların geçmesini canı gönülden istiyoruz ama olmuyor. Daha kötüye gitmesin yeter.
Verilen vaatler yapılmalı
Sarayönü’nde en büyük sıkıntı burada çalışan insanların burada yaşamaması. Akşam olunca Sarayönü’nde kimse kalmıyor. Amiri, memuru, öğretmeni hepsi Konya’ya gidiyor. Buraya hiçbir katkı sağlamıyorlar. Konya yakın diye Konya’ya gidiyorlar. Adam Sarayönü’nün mahallesinde öğretmen ama Sarayönü’nün çarşısını bilmiyor. Çevre yolunda gidip geliyor. Hastanemize de daha fazla poliklinik hizmeti verilmeli. Mesela göz 2-3 güne çıkarılsın. Kadın hastalıkları, genel cerrahi bölümleri gelsin. Birde başıboş köpek sıkıntısı var. Şükür ev sorunu yok. TOKİ’lerden dolayı ev sıkıntısı kalmadı. Birde verilen vaatlerin yerine getirilmesini istiyoruz. Organize Sanayi Bölgesi denildi ama henüz ortada hiçbir şey yok. bir an önce Organize Sanayi Bölgesi’nin yapılması gerekiyor. İş olursa Sarayönü canlanır ekonomi düzelir. Çarşıdaki eski dükkanların yıkılması gerekiyor. Çarşıya hiç yakışmayan dükkanlar var. Ayrıca tehlike yaratıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.