“Hıdrellez bu yıl da yok”
Sarayönü’nde her yıl 6 Mayıs tarihinde kutlanan, baharın müjdecisi olarak görülen ve kültürümüzde önemli bir yeri olan Hıdrellez Bahar Bayramı, pandemi nedeniyle bu yıl de kutlanamayacak.
Sarayönü’nde her yıl hıdrellezi kutlayanlar mesire alanlarını dolduruyordu. Geçen sene olduğu gibi bu yıl da pandemiden dolayı, mesire alanları önceki yıllarda olduğu gibi dolup taşamayacak. Tam kapanma nedeniyle Hıdrellez’in değişmez adresleri olan Kavaklık, Büyükzengi, Beşgöz, Değirmenli, Konar, Bağlar gibi mesire alanları bu Hıdrellez’i sessiz sakin geçirecek.
Hıdrellez nedir?
Hıdrellez, bütün Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır Günü) olarak adlandırılan Hıdrellez, Hızır ve İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanıyor. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında zamanla Hıdrellez şeklini almış.
Halk arasında 6 Mayıs günü kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelir. Hızır ve Hıdrellez’in kökeni hakkında çeşitli görüşler var. Hıdrellezin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğunu savunanların yanında, İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğunu söyleyenler de bulunuyor.
Hızır, yaygın bir inanca göre, hayat suyu (ab-ı hayat) içerek ölmezliğe ulaşmış, zaman zaman özellikle baharda insanlar arasında dolaşarak zor durumda olanlara yardım eden, bolluk, bereket ve sağlık dağıtan, Allah katında ermiş bir ulu ya da peygamber. Hızır’ın kimliği, yaşadığı yer ve zaman belli değil. Hızır, baharın, baharla vücut bulan taze hayatın sembolü. İnsanların şanslarının açılmasına yardım eder.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.