İlk defa Konya’da keşfedilmişti, kırmızı listeye alındı!

İlk defa Konya’da keşfedilmişti, kırmızı listeye alındı!
İlk kez Konya’da keşfedilen Konya Nakılı (Silene Lycaonica), Dünya Bitki Koruma Konseyi tarafından kırmızı listeye alındı. Endemik bitki, hayvanlar nedeniyle tehlike altında

Dünyada ilk kez 1957 yılında Türkiye florası otoritesi İngiliz botanikçi Peter Hadland Davis tarafından Konya’nın Bozkır İlçesi’nde keşfedilen ve ülke florasına kazandırılan Silene Lycaonica, diğer adıyla Konya Nakılı, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

image-2023-09-29t11-04-05-055z.jpg

İlk defa Konya’da taşlı ve döküntülü kayalık bölgelerde keşfedilen çok yıllık otsu bir tür olan Konya Nakılı, taşlı ve döküntülü kayalık bölgeler yayılış gösteriyor. 25-40 santimetreye kadar uzayabilen bitki, odunlaşmış kök kısmı ve dik gövdesiyle dikkat çekiyor.

İki farklı şekilde yapraklara sahip olan endemik bitki, taban yaprakları ters yumurtamsı şekilli ve etli iken gövde yaprakları oldukça indirgenmiş, şeritsi veya mızrak şeklinde.

image-2023-09-29t11-04-40-816z.jpg

KIRMIZI LİSTEDE
Dünya Bitki Koruma Konseyi (IUCN), Konya Nakılını yok olmak üzere olan bitkiler grubu içerisinde değerlendirerek, kırmızı liste olan tehlike kategorisine aldı.

untitled-3-001.jpg

Konya Nakılı, bölgede yapılan aşırı hayvan otlatması ile büyük zarar görürken, tohumlarının böcekler tarafından yenilmesinden dolayı da büyük tehlike altında.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.