İyot yetersizliği olumsuz etkiliyor
Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Şükrü Serhat Kara, iyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesi ve tuzun iyotlanması programı ile ilgili olarak bilgi verdi.
Toplumun en kırılgan grubunun çocuklar olduğunu kaydeden Kara, yaptığı açıklamada, “Ülkemizde çocukların beslenmesine yönelik birçok koruyucu ve geliştirici etkinlik yürütülmektedir. Bu çalışmalardan biri de halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıkları ve bu hastalıkların yol açtığı sağlık problemlerinin önlenmesidir.” dedi.
İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk gruplarından bahseden Dr. Kara; “Bebek ve çocuklarda; büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin akranlarına göre en az 13,5 puan daha düşük olması, öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma ve her yaşta guatr iyot yetersizliğin oluşturduğu önemli sağlık problemlerinden sadece birkaçıdır.” şeklinde konuştu.
Az ama iyotlu tuz kullanımına işaret eden Kara, şöyle devam etti: “Önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesine yönelik olarak, 1994 yılından beri “İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı” yürütülmektedir. 1998 yılında hazırlanan tuz tebliği ile tüm sofra tuzlarının iyot ile zenginleştirilmesi sağlanmıştır. 2013/48 Türk Gıda Kodeksi Tuz Tebliği son yayınlanan tebliğdir. Bu tebliğe göre sofra tuzu: Doğrudan son tüketiciye sunulan, ince öğütülmüş, iyotla zenginleştirilmiş, rafine edilmiş veya edilmemiş işlenmiş tuzu tanımlamaktadır. Sofra tuzuna 25-40 mg/kg oranında potasyum iyodat katılması zorunludur. Tuzlarla ilgili denetimler Tarım ve Orman Bakanlığınca sürdürülmektedir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.