Japon deprem uzmanından Konya’ya kritik uyarı!
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, hemen her gün depremin yaşandığı Türkiye’de riskli bölgelerin değiştiğini, depremin yaşanmayacağı hiçbir il kalmadığını kaydetti.
Türkiye'nin deprem risk haritasına dair önemli açıklamalarda bulunan Moriwaki, daha önce deprem beklenmeyen şehirlerde bile sarsıntıların meydana geldiğine dikkat çekerek deprem tehlikesi olan 32 kenti açıkladı.
Moriwaki “Türkiye üzerindeki fay hatları birbirlerini o kadar baskılamaya başladı ki, hiç deprem olmaz denilen şehirlerde dahi depremler olmaya başladı" dedi.
Moriwaki, Türkiye'de en büyük depremlerin Kuzey Anadolu Fay hattının geçtiği şehirlerde yaşanacağını ifade ederek, bu bölgelerde acilen tedbirlerinin alınması gerektiğini vurguladı.
Doğu Anadolu fay hattının biriktirdiği enerjiyi serbest bırakmaya başladığında batıdaki fay hatlarını da tetiklediğini ifade eden Moriwaki, "Bu durum, Adana'da meydana gelen depremin nedeni olarak değerlendirilebilir ve fay hattının Kıbrıs'a doğru ilerlemesi Akdeniz bölgesinde daha fazla depreme yol açabilir" diye konuştu.
"KONYA DA BASKI ALTINDA"
Türkiye'deki fay hatlarının birbirlerini baskılamaya başladığını, bunun da deprem riski düşük olduğu düşünülen şehirlerde bile sarsıntılar yaşanmasına neden olduğunu dile getiren Moriwaki, Konya’nın da bu baskının altında olduğunu bildirdi.
Fay hatlarının domino taşı etkisiyle çalıştığını, biri hareket ettiğinde diğerlerinin de harekete geçtiğini belirten Moriwaki, şunları söyledi:
"İzmir üzerinden geçen fay hattının çok ince bir fay hattı olduğunu görüyoruz. İnce fay hattının meydana getireceği depremler maksimum 5 ve 6 şiddetinde olur. 7 büyüklüğünde bir depremin olması çok zor bir olasılık. Ancak İzmir'de yaşanan büyük deprem biliyorsunuz ki Yunanistan merkezliydi. İzmir'de kırılmayan hatlar var ve bu sebepten o bölgede bir depremin olması kaçınılmazdır."
RİSKLİ 32 İLİ TEK TEK SAYDI
"Türkiye'de en büyük depremler ise Kuzey Anadolu fay hattının geçtiği yerlerde meydana gelecek" diyen Moriwaki, illeri tek tek sıralayarak uyardı. Moriwaki şöyle devam etti:
"Kuzey Anadolu fay hattı, dünyanın en hızlı hareket eden ve en aktif fay hatlarından biridir. Bu yüzden, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkâri, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt’te yaşayan vatandaşların ekstra önlemler alması gerekir."
"İSTANBUL’UN ZEMİNİ KÖTÜ"
Japon uzman beklenen büyük İstanbul depremine de değinerek, megakentin zemini kötü olan yerlerine işaret etti. Yumuşak zeminli yerleri sıralayan Moriwaki, "Atatürk Havalimanı Batı tarafta. Yani Ataköy, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Avcılar, Yeşilköy. O bölge yumuşak. Ama yine de zeminde kazıklı sistem gibi iyileşme yaptıktan sonra bina yapılırsa sıkıntı olmaz.
Anadolu yakası da Avrupa yakası da iki tarafta sert, iyi zeminse depremde fazla hasar olmuyor. Ama 99 depreminde Avcılar’da yıkılan bina çoktu. Çünkü yumuşak zemindi. Deprem dalgaları yavaş giderken yumuşak zemine gelince dalga çok oluyor" açıklamasında bulundu.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.