Kadın girişimci, 3 bin mavi akreple yeni bir sektör kurdu

Kadın girişimci, 3 bin mavi akreple yeni bir sektör kurdu
Ankara'da 18 yaşındaki Zilan Özdemir, küçük bir odada 3 bin mavi akrep yetiştirerek dikkatleri üzerine çekiyor.

Ankara'nın Ayaş ilçesinde yaşayan Zilan Özdemir, 16 yaşında mavi akrep yetiştirmeye karar verdiğinde, ailesinin ve çevresinin desteğiyle büyük bir girişime adım atmış oldu. Tarım ve Orman Bakanlığından gerekli izin ve sertifikaları almak için yoğun çaba sarf eden Özdemir, 2 yıl süren başvuru sürecinin ardından, 18 yaşına bastığında küçük bir odada 3 bin adet mavi akrebi bir araya getirdi.

kadin-girisimci-3-bin-mavi-akreple-yeni-bir-sektor-kurdu1.jpg

Özdemir, İHA muhabirine verdiği röportajda, YouTube’da gezerken Harran Üniversitesi’nin mavi akrep üzerine yaptığı çalışmalardan etkilendiğini belirtti. Ardından araştırmalarına devam ederek, Küba'da yapılan benzer çalışmaları keşfetti. Bunun üzerine akrebin Mezopotamya kökenli olduğunu ve Türkiye'de neden bu işin yapılmadığını düşündü. Ailesine danışarak işe koyuldu ve her konuda kendisini desteklediler.

Mavi akrepler, ultraviyole ışık altında mavi renkte parladığı için bu şekilde adlandırılıyor. Mezopotamya'da yaygın olan kara akrebin de bu özelliğe sahip olduğunu belirten Özdemir, şu anda iki tür akrep yetiştirdiklerini; mavi ve sarı akreplerin bakımlarının belirli sıcaklık aralıklarında olmasını gerektiğini söyledi. Akreplerin yaşam alanlarını ahır kısmında konforlu bir şekilde düzenlediklerini ve gübreli toprak kullandıklarını ifade etti. Akreplerin su ihtiyacını haftada bir karşıladıklarını, ayrıca canlı yem olarak hamam böceği ve çekirge verdiklerini de sözlerine ekledi.

kadin-girisimci-3-bin-mavi-akreple-yeni-bir-sektor-kurdu2.jpg

Başlangıçta akreplerle olan deneyimi hakkında oldukça korktuğunu belirten Özdemir, “3 bin tane akrebin arasında olmak korkutucu. Bir süre sonra alışıyorsunuz. Tek zorluğu, akreplerin ölüyor olması. Onları gördüğümde elime alamıyorum” diyerek, işin zorluklarından bahsetti.

Akreplerin bakımı için odaların özel şartlarda olması gerektiğini vurgulayan Özdemir, bu odaların yüksek tavanlı ve fayanslarla düzenlenmiş olması gerektiğini söyledi. Ayrıca, akreplerin kaçamayacakları bir düzenek oluşturduklarını ve deprem riskine karşı güvenliği sağladıklarını belirtti. Bu özel düzenlemeler, akreplerin sağlıklı bir ortamda yetişmesini sağlayan unsurlar arasında yer alıyor.

kadin-girisimci-3-bin-mavi-akreple-yeni-bir-sektor-kurdu3.jpg

Türkiye’de akrep üreticiliği, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayınladığı yönetmelik çerçevesinde yürütülüyor. Üretim tesisi kurmak isteyen kişiler, çeşitli yerel ve ulusal düzenlemelere uymak zorunda. Akrep yetiştiriciliği yapmak isteyenler, tesis kuruluş izinlerini almak için Bakanlık’tan onay almak zorunda. Şu ana kadar Şanlıurfa, Konya, Elazığ, Ankara, Antalya, Gaziantep ve Mardin gibi illerde toplam 86 tesise ‘proje uygunluk görüşü’ verilmiş durumda. Bu süreç, Türkiye'deki akrep yetiştiriciliği sektörünün hızla gelişmesine olanak tanıyor.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.