Kadınlar bu hastalıkla boğuşuyor! Normal depresyondan çok farklı: Belirtileri sizde de olabilir

Kadınlar bu hastalıkla boğuşuyor! Normal depresyondan çok farklı: Belirtileri sizde de olabilir
Mutlu, güler yüzlü bir insan da depresyona girebilir. Bu tür durumlara “gülümseyen depresyon” adı veriliyor.

Depresyonlu kişilerin tüm günü yatarak geçirdikleri ve normal günlük yaşamlarını sürdüremedikleri düşünülmektedir. Herkes depresyon durumunu aynı şekilde yaşamaz. Bazı insanlar depresyonda olduklarının farkına bile varmazlar. Bir insanın aynı anda mutlu olması, gülümsemesi, günlük işlerini yapması ve depresif olması mümkün değildir. Bu tür durumlara “gülen depresyon” adı veriliyor.

Klinik psikolog ve hipnoz uzmanı Mehmet Başkak, bipolar bozukluk (bipolar duygudurum bozukluğu) ve şizofreni hastalarının sayısının 10 kat daha fazla göründüğünü söylüyor. Psikolog Başkak, gülümseme depresyonunun belirtileri, tanısı ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.

gülümseyen depresyon

GÜLÜMSEYEN DEPRESYONUN BELİRTİLER

“Depresif bir gülümsemenin belirtisi üzüntü olarak belirlenmiştir. Yüzdeki gülümseme ve görünüm, kişinin gerçek duygularını gizlemek için arkasına saklandığı bir savunma mekanizmasıdır. Bir ilişkinin kötü bitmesi, ailevi nedenlerden kaynaklanan iç sorunlar, kariyerde yaşanan zorluklar veya hayatta doğru hedefleri belirleyememe gibi nedenlerden dolayı kişi üzgün hissedebilir. Bu üzüntü ayrıca sürekli can sıkıntısının, hiçbir şeyden keyif alamamanın, anlamsız hissetmenin ve hayatta bazı şeylerin ters gittiğine dair diğer olumsuz duyguların sonucu da olabilir.

Gülümseyen depresyonun diğer yaygın semptomları ajitasyon, korku, öfke ve yorgunluğun yanı sıra sinirlilik, umutsuzluk ve çaresizlik olduğu belirtiliyor. Bu tür depresyona veya diğer klasik depresyon türlerine sahip kişiler aynı zamanda uyumakta zorluk çekebilir, eğlenceli aktivitelerden zevk alamayabilir ve cinsel istekte azalma yaşayabilir.

Herkesin yaşadığı şeyler farklıdır. Bu belirtilerden bir veya birkaçıyla karşılaşabilirsiniz.

İNTİHAR TEHLİKESİ VARDIR

gülümseyen depresyon

Gülümseyen depresif insanlar, maskelerinin altında üzüntü, panik atak, özgüven düşüklüğü tatminsizlikten kaynaklanan sinirlilik, hayatı bir rutin olarak görme, amaçsızlık, uykusuzluk ve ayrıca da intihar düşünceleriyle mücadele etmek zorunda kalırlar. İntihar, özellikle gülme depresyonu yaşayan kişilerde ciddi bir tehdit gibi görünüyor. Genel olarak, şiddetli depresyonu olduğu bilinen, ancak artık duygularına göre hareket edecek yeterli enerjiye sahip olmayan bireylerde intihar düşünceleri ortaya çıkabilir. Buna rağmen, depresif gülen insanlar hala bir intihar planı geliştirip uygulayacak enerjiye ve yeteneğe sahiptir. Gülümseyen depresyonun şiddetli, tanıdık depresyondan daha tehlikeli olabilmesinin nedeni budur.

TEDAVİSİ KOLAYDIR

Gülümseyen depresyon tedavi edilebilen ruhsal sorunlardan biridir. Psikoterapi ya da hipnoz yoluyla bu ruhsal durumu başarılı olarak tespit edip hastayı üzüntü halinden çıkarmak mümkündür. Ama önce bu insanları yardıma ikna etmeliyiz.

İÇİNİZİ BOŞALTIN

Gülümseme depresyonu yaşayan kişiler, psikoterapi ve hipnoz gibi danışmanlık veya destek hizmetleri almanın yanı sıra çevresindekilere açılmaya başlayabilir. Bu, partneriniz olarak yakın bir aile üyenizi, bir arkadaşınızı seçip, duygularınızı, endişelerinizi o kişiyle paylaşmayı alışkanlık haline getirmek gibidir. Bunu yaparken kişinin karşısındaki kişiye yük gibi hissetmemesi çok fazla önemlidir.

SAHTE GÜLÜMSEMELER SAĞLIĞINIZ İÇİN KÖTÜ OLABİLİR

“En son ne zaman bir iş arkadaşınızı sahte bir gülümsemeyle selamladınız?” Yalnız kaldığınızda ne sıklıkla kendinizi depresyonda hissettiniz, ancak aileniz ve arkadaşlarınızla normal davrandınız? Bazılarına göre bu durum, içsel mutsuzluğu gizlemek için sahte gülümseme takınmak, iş hayatında bir zorunluluk olabilir ya da yakınınızdaki insanları rahatsız etmemek için bunu yapabilirsiniz. Ancak sahte bir gülümsemenin sağlığınız üzerinde beklenmedik etkileri olabilir. Mutsuzluğunuzu gizlemek adına taktığınız sahte ve samimi bir gülümseme, mevcut ruh halinizi daha da kötüleştirebilir. "Özellikle duyguları gizlemek, kadınlar üzerinde erkeklerden daha fazla baskı oluşturabilir."

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.