Kamu mühendisleri bu haberi bekliyor!

Kamu mühendisleri bu haberi bekliyor!
Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal, kamuda çalışan mühendislerin sorunlarını bildiklerini ifade ederek, mühendislerin uzun zamandır beklediği Mühendislik Meslek Kanunu için Meclis'e teklif sunduklarını söyledi

Özlük haklarının iyileştirilmesi, Teknik Sorumluluk Tazminatı ve ek zam gibi taleplerinin karşılanması için sosyal medyada etkinlikler düzenleyerek yetkililere seslenen mühendislerin taleplerine Yeniden Refah Partisi’nden olumlu bir adım geldi.

Kamuda çalışan binlerce mühendis, özlük haklarında iyileştirilme yapılması ve hak ettikleri değeri almak istiyor. Kamu Mühendisleri Platformu çatısı altında bir araya gelen mühendisler, çalışma şartlarından memnun olmadıklarını belirterek, yıllarca eğitimini aldıkları mesleklerini daha iyi şartlarda icra etmek istediklerini kaydetti.

Tepkilerini 'boşuna mı okuduk?' diyerek gündeme getiren kamu mühendislerine iktidar sessiz kalırken, Yeniden Refah Partisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) Mühendislik Meslek Kanunu ile ilgili teklif sundu.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal, kamuda çalışan mühendislerin içinde bulundukları riskler düşünüldüğünde hak ettiklerinin çok altında maaş aldıklarına dikkat çekerek, kamu mühendislerine gereken değerler verilmez ise yeni bir beyin göçü başlamasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

“TALEPLERİ KARŞILANMAZSA BEYİN GÖÇÜ KAÇINILMAZ”
Kamuda yürütülen 3 binin üzerindeki projede binlerce mühendisin görev aldığına değinen Aydal, şunları söyledi:
“Kamu kuruluşlarınca 2022 yılında yürütülen proje sayısı 3134 olup ayrılan ödenek yaklaşık 185 milyardı. 2023 yılında proje sayısı arttırılmış ve 643,2 milyar TL ödenek ayrılmıştır. Bütün bu çalışmaları yöneten Kamudaki mühendislerin ortalama maaşları ise 2022 yılında maalesef 13.500 TL’dir. Madenlerdeki galerilerden, yol, köprü, bina, baraj yapımına kadar aldıkları riskler düşünüldüğünde, bu ortalama maaşın son derece az olduğu görülmektedir.

Dikkat çeken bir diğer husus da ülkemizde kamuda çalışan en önemli üç meslek grubu (Hâkim-Savcı, Mühendis, Doktor) arasındaki maaş farkının 2016’dan itibaren önemli ölçüde artmış olması ve aradaki makasın çok açılmış olmasıdır. Hâkim, savcı ve doktorlara verilen maaş artışları, yükseltilen rakamlar ile bile azdır. Kamu’ da çalışan Mühendisler ise tamamen göz ardı edilmişlerdir.

Her üç meslek grubunda da alınan maaşların dolar ve altın değerleri üzerinden karşılaştırılması yapıldığında durumun daha da vahim olduğu görülecektir. Kamu mühendislerimizin aldığı maaşların diğer ülke mühendislerinin aldığı ortalama maaşlar dikkate alındığında, mühendislerimizin yurtdışı göçlerinin ve gelecekteki muhtemel göçlerin ana sebebi çok kolay görülecektir.

Kamu mühendislerimize sahip çıkmak istiyorsak taleplerine kulak vermeli ve gerekenler acilen yapılmalıdır.

Yeniden Refah Partisi olarak kamuda çalışan mühendislerimizin taleplerini son derece ciddiye alıyor, makul ve uygulanabilir olduğunu görüyoruz. Hükümetin yeni yıl bütçesinde ek kaynak ayırarak bu problemi acilen çözmesi ülke yararına olacaktır.”

KAMU MÜHENDİSLERİ NE STİYOR?
Kamu Mühendisleri Platformunun temel talepleri şöyle:
1-“Teknik iyileştirme” adı altında diğer mesleklere verilen teşvik ödemesi gibi bir iyileştirmenin kamuda çalışan tüm mühendisler için de düzenlenmesi,
2-Kamuda çalışan tüm mühendislere aldıkları büyük sorumluluğun karşılığı olarak “Risk ve Sorumluluk Tazminatı” adı altında yeni bir ödeme kaleminin oluşturulması,
3-Ek ödemelerimizin (dengimiz olan hâkim, savcı ve doktorluk gibi meslekler göz önünde bulundurularak) kamuda çalışan tüm mühendisler için arttırılması,
4-Aylık tutarımızın, Yan ödeme oranının, Taban aylık katsayısının, Sözleşme ücretlerimizin, Ek gösterge yansıtma oranlarımızın (en az yüzde 195 olması), Ek göstergelerimizin (en az 6400 olması) ve Özel hizmet tazminat oranlarının (en az yüzde 250 olması) vb. kamuda çalışan tüm mühendisler için arttırılmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum