Kar yağışı çiftçiyi sevindirdi

Kar yağışı çiftçiyi sevindirdi
Tahıl ambarı olarak bilinen Sarayönü’nde kurak geçen üretim sezonunun ardından, yılın son ayında etkili olan yağmur ve kar yağışı çiftçileri sevindirdi.İlçede hafta sonu yağan kar nedeniyle yeni sezona umutla baktığını...

Tahıl ambarı olarak bilinen Sarayönü’nde kurak geçen üretim sezonunun ardından, yılın son ayında etkili olan yağmur ve kar yağışı çiftçileri sevindirdi.

İlçede hafta sonu yağan kar nedeniyle yeni sezona umutla baktığını belirten çiftçiler, “ilçe geneline son bir ay içerisinde güzel yağış düştü ve tohumun çimlenerek güzleyip kışa hazırlanmasına uygun ortam oluştu. Geçen haftalarda görülen yumuşak hava nedeniyle tohumun çimlenmesi istenen boyuta ulaştı. Son günlerde yağan kar da altın değerinde oldu. Toprağın karla kaplanmasıyla bayram sevinci yaşadık. Bu yağış yer altı sularını da besleyecek. Şu an itibariyle alınan yağışlar uzun bir süre toprağın su ihtiyacını karşılayacak düzeyde. Yani Sarayönü’nün 1-2 ayı yağış yönünden garantilenmiş oldu. Bahar yağışları da istediğimiz seviyede olursa bu üretim sezonunda ürün rekoltesinde sıkıntı yaşamayacağız inşallah” dedi.

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, geçen yıl üretim sezonunun kurak geçtiğini ve istenen yağışın olmamasıyla hububatta beklenen verimin elde edilemediğini, bu karşın güz dönemi ve kış başlangıcının güzel yağışlarla geçmesinin gelecek sene için umutları yükselttiğini söyledi.

Çelik, Sarayönü’nün ağustos-kasım ayları arasında bir hayli az yağış aldığını ifade ederek, “Geçen yıl yaşanan kuraklığın bu yıl da yaşanabileceği korkusu içindeydik. Son bir ay içinde gerçekleşen yağışlarla bu korku ortadan kalktı” dedi.

Karın her tarafa eşit miktarda yağmasının da avantaj olduğunu dile getiren Çelik, şöyle devam etti: “İlçe genelinde toplamda 20-30 santimi geçen kar yağışı umudumuz oldu. Her şeyden önce yağışın miktarı ve dağılımı bizim için çok önemli. Kar yağışı sadece su olarak değerlendirilmemeli. Hububat üretiminde tohumun kar altında kalması önemlidir. Kar yağışı, toprakta bitkilerin bırakmış olduğu toksin maddelerin yıkanıp alt katmanlara inmesi için gereklidir. Bu yüzden önümüzdeki üretim sezonuna artık umutla bakıyoruz.”

xxxx

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.