Kayserili akademisyenden yerli akıllı ev sistemi
Mobil Uygulamayla Priz ve Işık Kontrolü
Kendi evinde ve annesinin evinde kullandığı sistemin mobil uygulaması üzerinden tüm priz ve ışıkları kontrol edebilen Gezer, kullanıcıların evlerinin haritasını oluşturabildiğini ve cihazları grafiksel ara yüz üzerinden kolayca yönetebildiğini söyledi.
"Yurt dışı ürünler karmaşıktı, kullanıcı dostu bir sistem kurmak istedim"
İthal akıllı ev sistemlerinin kullanımı sırasında yaşadığı zorlukları anlatan Gezer, “Sadece iki prizi kontrol ettiğim bir sistemde bile karışıklık yaşanıyordu. Hangi priz aktif, hangisi değil gibi sorulara yanıt bulmak zordu. Bu nedenle haritalama tabanlı, daha kullanıcı dostu bir sistem tasarlamaya karar verdim” dedi.
Proje TÜBİTAK Desteği Aldı
Gezer’in geliştirdiği “Konutlarda Bütünleşik Enerji Kontrolü Projesi” TÜBİTAK’ın BİGG programı kapsamında destek kazandı. Sistemde her priz ve anahtar için ayrı bir kontrol ünitesi kullanılıyor. Standart bir 3+1 dairede yaklaşık 30 kontrol ünitesine ihtiyaç duyulduğunu belirten Gezer, maliyetin ortalama 30 bin TL olduğunu, buna karşın sistemin ithal ürünlere göre çok daha ekonomik ve erişilebilir olduğunu vurguladı.
"Uygulama artık App Store ve Google Play'de"
Geliştirilen sistemin mobil uygulaması “Gökay Smart Home” ismiyle artık hem App Store’da hem de Google Play’de yer alıyor. Uygulama, kullanıcıların kendi evlerinin planını oluşturmasına ve grafiksel ara yüzle priz ve ışıkları kolayca kontrol etmesine imkân tanıyor.
Yangın Riskine ve Enerji İsrafına Son
Sistemin yalnızca konfor değil, güvenlik açısından da önemli olduğunu belirten Gezer, “Prizde unutulan ütü, elektrikli ısıtıcı ya da kahve makineleri ciddi risk oluşturabiliyor. Ayrıca yıllarca fişte kalan televizyon gibi cihazlar, stand by modunda bile enerji tüketiyor. Bu sistemle hem yangın tehlikesi en aza indiriliyor hem de gereksiz enerji kullanımı engelleniyor” dedi.
Gezer, uyku modunda bekleyen cihazların yıllık enerji tüketimini yüzde 5 oranında artırdığına dair bilimsel veriler bulunduğunu hatırlatarak, geliştirdiği sistem sayesinde bu kaybın önlenebileceğini belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.