Kıl Dönmesi Nasıl Geçer?

Kıl Dönmesi Nasıl Geçer?
Kuyruk sokumu bölgesinde ve genellikle erkeklerde görülen kıl dönmesi bir cilt rahatsızlığıdır.

Kuyruk sokumu bölgesinde ve genellikle erkeklerde görülen

kıl dönmesi

bir cilt rahatsızlığıdır. Kuyruk sokumunun dışında ense, saç derisi, sırt ve göbek deliği gibi vücudun farklı bölgelerinde de görülür. Dökülen kıllar boşlukları ve gözeneklerden cildin içine doğru gömülür. Kılların gömüldüğü yerde kistik yapı oluşur. Rahatsızlığın oluştuğu bölgede iltihaplanma ve enfeksiyon görülür.

Genellikle erkeklerde görülmesine rağmen son zamanlarda bayanlarda da görülmeye başlamıştır. Kadınlara göre erkeklerde 3 kat daha fazladır. Kötü koku, akıntı, ağrı ve oturamama gibi rahatsızlıklara neden olduğunda erken tanı ve tedavi önemlidir. Makat bölgesi olarak adlandırılan alanda meydana geldiğinden dolayı ve hastalar utandıklarından genellikle en son evreye kadar beklenir. Son evreye kadar beklemek bir hatadır.

Kıl Dönmesinin Belirtileri

Tıp literatüründe Pilonidal Sinüs olarak adlandırılan kıl dönmesi nasıl geçer öğrenmek için önce belirtilerini dikkate alıp tanısının konulması için doktora gidilmelidir. Tanıyı koyan doktor duruma göre tedavi yöntemini belirleyecektir. Hastaların büyük çoğunluğunda görülen belirtiler şunlardır:

  • Rahatsızlığın başlangıç aşamasında akıntı söz konusudur. Akıntı iç çamaşırında nemlilik meydana getirir. Nemliliği normal karşılayanlar belirtiyi anlayamazlar.
  • Akıntı zamanla mikroplarla birleşir. İltihap olur. Akıntının rengi yeşile döner.
  • Yeşil renkteki akıntıda kötü bir koku olur.
  • Enfeksiyonun durumuna göre akıntıda kan da görülebilir.
  • Akıntının dışında makatta kızarıklık, şişlik, ağrı ve kaşıntı olur.
  • Ağrı ilerleyen zamanlarda dayanılmaz bir hal alır. Hasta günlük işlerini yapamaz hale gelir. Hatta bazı hastalar ağrının şiddetinden yürüyemez hale gelirler.

Kıl Dönmesinde Tedavi Yöntemleri

Makat bölgesi olduğundan hastalar doktora gitmek yerine kendileri bitkisel bazı yöntemler uygularlar. Fakat bitkisel yöntemler genellikle zaman kaybına neden olur. Doktorlar fiziksel muayene yaparak rahatsızlığı hemen anlarlar. Tanı konulduktan sonra öncelikle bölgedeki apsenin boşaltılması gerekir. Apse boşatma işlemi son teknolojik cihazlarla 5 dakika içinde gerçekleştirilir. Apse boşaltılıp bölge enfeksiyondan arındırıldıktan sonra kıl dönmesi tedavisine başlanır.

Kıl dönmesi ameliyat yapıldıktan sonra tekrarlayabilir. Tedavide kullanılan Mikro Sinüsektomi yöntemi tekrarlama oranını düşürmektedir. Mikro Sinüsektomi ile soruna neden olan kıl yumağı kapsülü ile birlikte çıkarılır. Hastanın hareket özgürlüğünü kısıtlamadan tedavi eden Mikro Sinüsektomi bu alanda geliştirilen en son yöntemdir. Op. Dr. Altan Karan en yeni teknik ve yöntemleri kullanarak; kıl dönmesi rahatsızlıklarına çözüm bulmaktadır.

Randevu ve İletişim Numaraları

Tel: 0 (232) 504 00 00

Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.