KOAH'ın başlıca nedeni sigara

KOAH'ın başlıca nedeni sigara
Konya Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği İdari Sorumlusu Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Hasibe Yemenici, KOAH’ın en başlıca nedeninin yüzde 90 oranı ile sigara ve diğer tütün ürünleri olduğunu belirterek bunun yanında mesleki maruziyetler, iç ve dış ortam hava kirliliği ve daha az sıklıkla genetik faktörler olduğunu söyledi.

“Dünya KOAH Günü” dolayısıyla önemli bilgilendirmelerde bulunan ve KOAH'ın bronşlarda daralma ile karakterize özellikle eforla nefes darlığına neden olan kronik ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğuna dikkat çeken Yemenici, ''KOAH kronik bronşit ve amfizem olmak üzere iki komponentten oluşur. Kronik bronşit bronşların mikrobik olmayan kronik iltihabı, amfizem ise bronşların uçlarında yer alan oksijen ve karbondioksit değişimini sağlayan alveol denilen keseciklerin geri dönüşü olmayan harabiyetidir. KOAH’ın en sık nedeni %90 oranı ile sigara ve diğer tütün ürünleridir. Bunun yanında mesleki maruziyetler, iç ve dış ortam hava kirliliği ve daha az sıklıkla genetik faktörler sayılabilir. KOAH 40 yaşının üzerinde her 10 kişide bir görülmektedir. KOAH’ta görülen semptomlar eforla olan ve genellikle ilerleyici nefes darlığı, göğüste hırıltı, öksürük ve balgamdır. Hastalığın tanısı spirometre dediğimiz solunum fonksiyon testi ile kolaylıkla konulur.'' dedi.

koahin-baslica-nedeni-sigara-3.jpg

Hastalık klinik olarak hafif, orta, ağrı ve çok ağır olmak üzere 4 evreye ayrıldığını da belirten Uzm. Dr. Yemenici ''Hafif evrede hastalar şikâyetlerini sigaraya bağlı normal olarak gördükleri için bu evrede hekime başvuru nadirdir. Evre evre tanıda tedaviye yanıt daha iyi ve hastalığa bağlı sakatlık ve ölümler daha az olacaktır. İleri evre hastalıkta hastanın nefes darlığı akciğer kapasitesinin azalmasına bağlı artar, ev içi hareketlerde hatta öz bakımında dahi semptomatik hale gelir. KOAH tedavisinde genellikle solunum yoluyla kullandığımız bronkodilatatör ilaçlarımız ve ilaç dışı tedavilerimiz vardır. Bunlar oksijen tedavisi , pulmoner rehabilitasyon, non invaziv mekanik ventilasyon tedavileridir. KOAH’ta cerrahi tedavi seçeneği ise nadiren seçili vakalarda yapılabilmektedir. Hastalarımıza ayrıca zatürre ve her yıl grip aşısı olmalarını önermekteyiz. KOAH önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Herkese sağlıklı günler dilerim. ” ifadelerini kullandı.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.