Konkordato rekor başvuru! 10 aydaki sayı son 3 yılı geçti

Konkordato rekor başvuru! 10 aydaki sayı son 3 yılı geçti
Ekonomik krizde ayakta kalmakta zorlanan birçok şirket konkordato ilan ederken bu sayı geçtiğimiz 10 ayda son 3 yılın verilerini yakaladı

Ekonomideki kötüye gidiş, şirketleri iflasa sürüklüyor. Türkiye’nin dört bir yanından irili ufaklı birçok şirketin iflas ve konkordato ilan ettiği haberleri gelirken yılın ilk 10 ayında yapılan konkordato başvuru sayısının son 3 yıldaki rakamı geçtiği ortaya çıktı.

Konkordatotakip.com’un Basın İlan Kurumu’ndan derlediği bilgilere göre 2024 yılı Ekim ayında yapılan başvuru sayısı 165 oldu. Yılın 10 ayında konkordato için verilen geçici mühlet kararlarının toplam sayısı ise 1352'yi aştı.

Konkordatoda geçici mühlet kararı verileceği tahmin edilen sayının yeni bir rekor kırması bekleniyor.

Verilere göre geçen ay kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı 110 oldu. Ret kararı verilen dosya sayısı ise 86 olarak kayıtlara geçti.

Ocak-ekim döneminde 10 aylık sürede ise 557 dosyanın konkordato başvurusuna kesin mühlet kararı verildi.10 ayda reddedilen konkordato başvurusu sayısı da 512 oldu.

YILBAŞINDAN BERİ 96 ŞİRKET İÇİN İFLAS KARARI VERİLDİ
Sadece ekimde 20 şirket için iflas kararı verildi. Yıl başında ekim sonuna kadar iflas kararı açıklanan sayı ise 96 olarak kayıtlara geçti.

Konkordato süreci, kesin mühlet kararı verildikten sonra ortalama 3 yıl kadar sürebiliyor. Mahkemelerin iflas kararı ortalaması ise 436 olarak kayıtlarda.
Konkordato başvurularına bakıldığında en riskli sektörlerin başında inşaat ve tekstil geliyor.

10 ayda inşaat sektöründen 78 konkordato başvurusu geldi. Tekstil sektöründe ise bu sayı 73 oldu. Bu iki sektörün ardından ise metal ürün imalatı, mobilya, gıda ve tarım da en kırılgan sektörler olarak öne çıkıyor.

SUİSTİMALLERE AĞIR CEZA GETİRİLMELİ
MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı konkordato açıklayan firmalar ile ilgili yaptığı açıklamada, konkordatoların özü itibarıyla sorunlu olmadığını dile getirdi. Müsiad Başkanı Asmalı, “Ancak bunun istismar edildiğini biz de duyuyoruz. Firmasının içini boşaltıp konkordato sürecine götüren bazı art niyetli başvuruların bildirimleri bizlere de geliyor. Bununla ilgili tedbir almak lazım" dedi

Konkordatonun kişiyi kendi ölçeğinde koruduğunu belirten Asmalı, üçüncü, dördüncü şahıslar konusunda yıkıcı bir etkisinin olduğunu söyledi.
Hiçbir şeyden haberi olmayan firma malını sattığını, ancak daha sonra mal sattığı firma konkordato ilan ettiğini belirten Asmalı, "Konkordatolarda suiistimallerin tespit edilip en ağır şekilde cezalandırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

KONKONDATO NEDİR?
Konkordato; bir borçlunun alacaklılarına mahkeme aracılığıyla yaptığı ödeme teklifinin, alacaklıların en az yarısı (veya belirli durumda 2/3’ü) tarafından kabul edilmesi ve Ticaret Mahkemesi tarafından tasdik edilmesi şartıyla, borçlunun tüm adi (rehinli veya imtiyazlı olmayan) borçlarını, bu teklifi doğrultusunda ödeyebilmesidir. Rehinli alacaklar için borçlunun talebinin olması ve rehinli alacaklılar tarafından kabul edilmesi halinde, rehinli borçlarda bu kapsama dahil olur.

Bundan da anlaşılacağı üzere, konkordato teklifinin alacaklıları bağlayıcı hale gelebilmesi için, alacaklıların belirli bir çoğunluğu tarafından kabul edilmesi ve ayrıca mahkeme tarafından tasdik edilmesi gerekir.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.