Konya Büyükşehir arıtma çamuruyla çiftçiye ve üretime katkı sağlıyor
Konya Merkez Atıksu Arıtma Tesisleri’nde arıtılmış ve stabil hale getirilmiş çamurdan yüksek verimli, organik gübre üreten Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, bölgede toprak kalitesinin ve ürün verimliliğin artmasına katkı sağlıyor.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Atıksu Arıtma Tesislerinde yıllık yaklaşık 35 bin ton organik gübre üretildiğini belirterek, “Arıtma çamuru, organik gübre olarak ülke ekonomisine ve tarımsal ekonomiye kazandırılıyor. Tesislerde arıtılmış ve stabil hale getirilmiş çamurdan hem enerji elde ediyoruz hem de toprakta uygulamaları yaparak bertaraf için ilave bir yatırıma gerek kalmaksızın gübre olarak değerlendiriyoruz.” Dedi. Arıtma çamurlarını tarlalarında kullanan çiftçiler, arıtma çamurunun suni gübreye göre daha etkili olduğunu ifade ederek, çorak toprakların arıtma çamuruyla verimli hale geldiğini ve ürün kalitesinin arttığını belirttiler.
“ARITMA ÇAMURU ÇİFTÇİLER İÇİN ÇOK KIYMETLİ”
Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Taylan Dolu, dünyada arıtma çamurlarının, özellikle Çin’de, Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamında ve Amerika’da yoğun bir şekilde kullanıldığını belirterek, “Türkiye’de bununla ilgili öncü tesislerden bir tanesi, belki de tek olanı KOSKİ’dir. KOSKİ, bu anlamda arıtma çamurlarını arıttıktan ve tesiste 8-9 ay kadar tamamen stabilize hale getirdikten sonra gerekli analizleri yapıp çiftçilere dağıtıyor. Dünyadaki gübre fiyatlarının oldukça yüksek olduğunu düşünürsek çiftçiler için bu çok kıymetli.
Yaşadığımız bölgede özellikle kuraklık da düşünüldüğü zaman hem arıtılmış suların çiftçiler tarafından tarımsal üretim amacıyla kullanılması hem de arıtma çamurlarının gübre yerine toprak destekleyici olarak tarlalarda kullanılması açısından KOSKİ, çok güzel ve önemli bir görev yapmaktadır.” Dedi.
“SUNİ GÜBREYE GÖRE YÜZDE 50 DAHA ETKİLİ”
Tarımsal üretimde arıtma çamurunu ilk kullananlardan biri olan Muammer Nur Koyuncu suni gübrelerden çok daha faydalı olduğunu gözlemledikleri arıtma çamurundan memnuniyetini şu sözlerle dile getirdi: “Arıtma çamurunu 10 yıldan beridir organik gübre olarak kullanıyoruz. Suni gübreden çok daha faydalı ve kaliteli. Diğer gübrelere oranla faydasını yüzde 50 fazla gördük. Yonca, silajlık mısır, şeker pancarı hepsinde kullandık. Genellikle hepsinde aynı oranda verim aldık. Bizim topraklarımızın PH ve kireç oranı çok yüksek olduğu için bu çamurun bize faydası çok yüksek oluyor. Bu çorak ve verimsiz toprakları, arıtma çamuruyla, hayvan gübresiyle verimlileştirmeye çalışıyoruz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.