Konya turizmi için yeni yol haritası MEVKA ile hazırlanacak

Konya turizmi için yeni yol haritası MEVKA ile hazırlanacak
Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) ve Selçuk Üniversitesi Sürekli Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle Konya Turizm Çalıştayı gerçekleştirildi.

Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) tarafından düzenlenen Konya Turizm Çalıştayı, Selçuk Üniversitesi Sürekli Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle gerçekleştirildi. Etkinlik, Konya turizminin geleceğini şekillendirecek önemli bir adım olarak öne çıktı.

Selçuk Üniversitesi Müze Binası’nda yapılan çalıştaya, Derbent Kaymakamı Bünyamin Miroğlu, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haldun Soydal, MEVKA Genel Sekreteri Dr. İhsan Bostancı, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Yünden, kamu kurum temsilcileri, sektör paydaşları ve akademisyenler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan MEVKA Genel Sekreteri Dr. İhsan Bostancı, turizmin "bacasız sanayi" olarak tanımlandığını ve ülkelerin ekonomik büyümesine sağladığı katkılarla giderek daha büyük bir önem kazandığını vurguladı.

Turizmin istihdama ve cari açığın kapanmasına katkı sağladığını belirten Bostancı, Türkiye’nin 2024 yılının ilk 9 ayında 46,9 milyar dolarlık turizm geliri elde ettiğini ve ülkenin turistik ziyaretçi sayısının 49 milyonu geçtiğini açıkladı.

Konya-Karaman Bölgesi'nin sahip olduğu doğal ve kültürel zenginliklerin turizm potansiyeline işaret eden Bostancı, bölgenin bu potansiyelden daha fazla pay alabilmesi için bir strateji geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Bostancı, Konya ve Karaman’daki turizm altyapısının geliştirilmesi için yapılan çalışmalara da değindi. Konya-Karaman Bölge Planı’na göre, bu bölgedeki otel sayısının Türkiye genelinin sadece yüzde 1,21’ini oluşturduğunu, ancak bölgenin önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

Bostancı, turizmin çeşitlendirilmesi ve inanç turizmi başta olmak üzere farklı alanlarda atılacak adımların bölgeye daha fazla turist çekmeye yardımcı olacağına dikkat çekti. Ayrıca, bölgedeki turizm altyapısının iyileştirilmesi, hizmet kalitesinin artırılması ve sürdürülebilir turizm anlayışının benimsenmesi gerektiğini ifade etti.

MEVKA Genel Sekreteri, turizm sektörünün gelişmesi için bölgedeki tüm paydaşların ortak bir vizyon oluşturması gerektiğini vurguladı. Bu doğrultuda, turizm acenteleri, özel sektör temsilcileri, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

Ayrıca, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen Çatalhöyük’ün, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınarak büyük bir turizm cazibe merkezi haline geldiğini ve bölgedeki turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi için katkı sağladıklarını açıkladı.

Çalıştayda ayrıca, Sağlık Turizmi, Gastronomi Turizmi ve Konya Turizminde Yeni Markalaşma ve Pazarlama Stratejileri gibi önemli konular ele alındı. Mersin Üniversitesi TURAK Üyesi Prof. Dr. Celil Çakıcı'nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, sağlık turizmi ve gastronomi turizminin geleceği ile ilgili derinlemesine tartışmalar yapıldı.

Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Dr. Mehmet Portakal, Konya’nın sağlık turizmi potansiyelini ve gelişim alanlarını ele alırken, Türk Aşçıları Federasyonu Genel Başkanı Zeki Açıköz, gastronomi turizmiyle ilgili trendleri ve ihtiyaçları değerlendirdi. TÜRSAB Konya Bölge Temsil Kurulu Başkanı Özdal Karahan ise Konya turizminin markalaşması ve pazarlama stratejileri üzerine konuştu.

Etkinliğin ikinci kısmında, gastronomi turizmi, inanç turizmi, doğa-çevre-spor turizmi, sağlık turizmi, kongre turizmi gibi konularla ilgili odak masa toplantıları yapıldı. Bu toplantılarda, bölgedeki sektör paydaşları, akademisyenler ve kamu temsilcileri, Konya turizmini daha güçlü kılmak için yapılması gereken adımları tartıştı.

Çalıştayın sonunda, elde edilen veriler ışığında, Konya turizminin gelişimi için somut öneriler ortaya konulacak ve bu öneriler rapor haline getirilerek turizm stratejilerinin uygulanması için yol haritası çizilecektir.

MEVKA tarafından düzenlenen bu çalıştay, Konya’nın turizm potansiyelini daha etkin bir şekilde değerlendirme amacı taşıyor ve bölgenin turizm gelirlerini artırmak için paydaşların ortak bir vizyon ve strateji ile hareket etmelerini sağlayacaktır.

konya-turizmi-icin-yeni-yol-haritasi-mevka-ile-hazirlanacak1.jpg

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.