Konya’da zirai don alarmı: Pancar ve meyve ürünleri zarar gördü
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, zirai donun Konya'daki tarım ürünleri üzerinde büyük etkilere yol açtığını belirtti. Yapılan açıklamada, bu dönemde don riskiyle ilgili hazırlık yapıldığını ancak sıcaklıkların eksi 14 dereceye kadar düşmesini beklemediklerini ifade etti. Saha incelemelerine başladıklarını belirten Kırkgöz, yapılan ilk tespitlere göre, zirai donun en büyük zararını badem, erik, kayısı, kiraz ve elma gibi çiçeklenmiş meyve ağaçlarında oluşturduğunu vurguladı.
Özellikle Akşehir ilçesinde çiçeklenen ihracatlık kirazın ciddi şekilde hasar gördüğüne dikkat çeken Kırkgöz, "Meyvecilikle uğraşan çiftçiler TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) ile ilgili başvuruları yapıyorlar. Bu yıl meyve üretimi oldukça düşük olacak gibi görünüyor. Sadece 4-5 saat etkili olan zirai don neredeyse tüm meyveleri yok etti. Birkaç gün sürseydi, ağaçların gövdesine bile zarar verebilirdi" dedi.
Çiftçilerin, don olaylarına karşı genellikle ateş yakarak mücadele etmeye çalıştığını belirten Kırkgöz, "Eksi 4-5 derecelerde ateş yakmak, don etkisini bir miktar azaltabiliyor ancak eksi 14 dereceye kadar düşen sıcaklıkta bu yöntem yeterli olmadı. Bu yıl meyve rekoltesinde ciddi kayıplar yaşanacak. Sadece Konya değil, meyve üretimiyle önde gelen diğer bölgelerde de don büyük hasara yol açtı. Bu yaz meyve hem az olacak hem de fiyatları yüksek olacak gibi görünüyor" şeklinde konuştu.
Pancar üreticileri için erken ekimden kaçınmaları gerektiğini sürekli olarak uyardıklarını söyleyen Kırkgöz, "Bu dönemlerde don, pancarı büyük oranda etkiliyor. İklim değişiyor ve bu tür hava olayları artarak devam edecek. Erken ekim yapan çiftçilerimizin pancarları tamamen dondu. Bu tarlaların bir an önce ziraat mühendisleriyle kontrol edilip, hasar varsa tekrar ekim için hazırlık yapılması gerekiyor" diye konuştu.
Hububat üretimiyle ilgili olarak ise, Kırkgöz, ilk tespitlere göre ciddi bir zarar görülmediğini belirtti. "Çiftçilerimiz hububatları genellikle geç ektikleri için don nedeniyle yapraklarında bazı yanmalar meydana geldi. Ancak bitki besleme ile bu sorun düzeltilebilir. Geç ekilen hububatlarda şu an için büyük bir sorun yok gibi görünüyor. Kesin hasar, genel bir değerlendirme sonrasında netleşecektir. Afet durumlarında çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini unutmayalım" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.