Konya’nın bu mağarası 230 milyon yılda oluştu

Konya’nın bu mağarası 230 milyon yılda oluştu
Konya’nın Seydişehir ilçesinde Fransız bilim insanı Michel Bakalowichz tarafından bulunan mağara, görenleri kendisine hayran bırakıyor. Yaklaşık 230 milyon yıl gibi uzun bir süreçte oluşan mağara, yaz kış değişmeyen ısısıyla astım hastaları için de ideal bir ortam sunuyor.

İlk olarak Fransız bilim insanı Michel Bakalowichz tarafından 1968 yılında keşfedildi Tınaztepe Mağarası. Seydişehir-Antalya karayolunun 22. kilometresinde bulunan bu mağara aynı zamanda bir doğa harikası olarak dikkati çekiyor.

DÜNYANIN ÜÇÜNCÜ TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK MAĞARASI

Dünyanın üçüncü Türkiye’nin en büyük mağarası olan Tınaztepe Mağarasının gerçek uzunluğu 22 kilometredir. Gezilebilen bölümü ise 1580 metreden oluşuyor.

230 MİLYON YILDA OLUŞTU

Yapılan araştırmalara göre Tınaztepe Mağarası, yaklaşık 230 milyon yıl gibi uzun bir süreçte meydana geldi. Mağaranın iç kısımlarında ayrıca taban tavan arası yükseklik farkının 65 metreye çıktığı yerler görülmekte.

ASTIM HASTALARI İÇİN DOĞAL TEDAVİ ORTAMI

Fransız bilim insanı Michel Bakalowichz tarafından tıbbi araştırması yapılan mağaranın astım hastalığı için doğal bir tedavi ortamı olduğunu tespit edildi. 1970 yılında Suğla Gölü ve onu besleyen su altı kaynaklarını araştırmak için bölgeye gelen başka bir araştırma grubu ise Fasıl Boğazı ve Tınaztepe mağaralarının birbiriyle bağlantılarını keşfetmiş ve buranın yer altı göllerinin 22 km uzunluğunun olduğunu tespit etmişlerdir.

TINAZTEPE MAĞARASINA NASIL GİDİLİR?

Tınaztepe Mağarası, Akseki ile Ahırlı arasında bir bölgedir. Mağaraya gitmek için Konya-Manavgat yolunu takip etmeniz gerekir. Yol üzerindeki Dağ Tur Tesisleri yol ayrımından Tınaztepe Mağarası tabelasını takip etmelisiniz. Bu ayrımdan sonra 500 metre ilerlediğinizde mağaraya ulaşacaksınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.