Konya'nın en iyi böreğiymiş ; Ancak Türkiye'de adını bilen pek kimse yok
Konya'nın yöresel lezzetleri arasında önemli bir yere sahip olan göbete böreği, şehrin en ünlü atıştırmalıklarından biridir. Ancak, bu lezzetli böreğin adını duymayan veya tadına bakmayan birçok kişi bulunmaktadır. Göbete böreğinin lezzeti ve yapılışı hakkında bilgi sahibi olmayanlar için bu yazıda göbete böreğinin özellikleri ve yapımı hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.
Göbete böreği, Konya mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olmasının yanı sıra, yöresel bir tat olarak da önemli bir yere sahiptir. Konya'ya seyahat edenlerin mutlaka tatması gereken bu lezzet, yöresel lezzetleri keşfetmek isteyenler için de harika bir seçenektir.
Göbete Malzemeleri
Hamuru için:
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 2 yemek kaşığı sirke
- 1 yemek kaşığı tuz
- 3/4 çay bardağı sıvı yağ
- 1,5 su bardağı ılık su
- 5-6 su bardağı un
- 150 gram tereyağı
Göbete içi için:
- 400 gram kıyma veya tavuk göğsü
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 1 adet soğan
- 1 adet domates (isteğe bağlı)
- 1 su bardağı pirinç (isteğe bağlı)
- 3 su bardağı su (isteğe bağlı)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Göbete Yapılışı
- Hamur için derin bir kaba su, yoğurt, sıvı yağ, sirkeyi alın ve karıştırın. Üzerine un ve tuzu ekleyin. Ele yapışmayan, yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurun. Üzerini örtüp dinlendirin.
- Bu sırada iç harç için soğanı yemeklik doğrayın. Sıvı yağ eklediğiniz tavada soğanı soteleyin. Üzerine kıyma veya tavuk göğsünü ekleyip kavurun. Tuzunu ve karabiberini koyup altını kapatın. İsteğe bağlı olarak rendelenmiş domates, su ve pirinç de ekleyip pilav gibi pişirebilirsiniz.
- Tereyağını tencerede eritin. Dinlenen hamuru 30 eşit parçaya bölün ve yuvarlayın. Bezeyi tatlı tabağı büyüklüğünde açın. Tüm bezelere aynı işlemi uygulayın.
- Açtığınız bezeden bir adet alın ve üzerini tereyağı ile her yerine gelecek şekilde yağlayın. Üzerine ikinci hamuru kapatın ve tekrar yağlayın. Bu şekilde 16 beze üst üste koyun. En üste koyduğunuz bezeyi yağlamayın. Ayrı bir tabakta kalan 14 bezeye de aynı işlemi uygulayın.
- Tezgahı sıvı yağ ile yağlayın. 16 bezeyi alın elinizle hamuru tepsi büyüklüğünde açın. Çok kolay açılacaktır. Kenarlarını kıvaracağımız için tepsi tabanından 2-3 parmak fazla açın. Yağladığınız fırın tepsisine açtığınız hamuru alın.
- Üzerine harcı koyun. Diğer hamuru da aynı şekilde açıp üzerine yayın. Kenarlarını sıkıca kıvırın.
- Üzerine tereyağı sürün. Bir bıçak yardımıyla sadece üst hamura gelecek şekil de kesikler atın.
- 180 derecelik fırında yaklaşık 1 saat üzeri kızarana kadar pişirin.
- Pişen hamuru fırından çıkartın ve üzerini biz bezle örtün. Bir süre dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis edin. Afiyet olsun!
canakkaleolay.com sitesindeki bilgilere göre; Göbete Eskişehir yöresinde de çokça yapılmaktadır. Ancak göbete daha çok Konya'da yapılmaktadır.
Kaynak:HABER MERKEZİ