KOP, Türkiye’nin yün sektörünü güçlendiriyor
Yapağı üretiminin endüstriye kazandırılması ve katma değerli ürünler üretilmesi amacıyla Türkiye'de ilk kez Konya'da gerçekleştirilen Ulusal Yün ve Nanoteknoloji Çalıştayı sonuçlarına yönelik adımlar atılmaya başlandı.
Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (KOP) ve Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle, yapağı kalitesinin artırılmasına yönelik altyapı ihtiyaçlarını karşılayacak iki projenin protokolü, KOP BKİ Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu ve Enstitü Müdür Vekili İlker Topal arasında imzalandı.
İmza töreninde konuşan KOP BKİ Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu, Türkiye'nin köklü bir küçükbaş hayvan kültürüne sahip olduğunu ve bu hayvanlardan elde edilen et, süt ve yünün geçmişte olduğu kadar verimli bir şekilde değerlendirilemediğini belirtti.
Başkan Karakoyunlu “Her ne kadar gelişen teknolojik imkanlar ve yeni tüketim alışkanlıkları yapağının bir potansiyel olarak değerlendirilmesini zorlaştırıyor olsa da aslında yapağı, çok katma değerli bir ürün. Bu gerçeği ulusal ve uluslararası paydaşları toplayarak gerçekleştirdiğimiz Ulusal Yün ve Nanoteknoloji çalıştayı sonrası çok daha net bir biçimde görme fırsatı bulduk” dedi.
“Önümüzdeki dönemde çalıştayın sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmayı düşündüklerini belirten Başkan Karakoyunlu, “bu kapsamda Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlikleri ve Bahri Dağdaş Uluslararası Araştırma Enstitüsü ile görüşmelerimiz devam ediyor.
Görüşmeler neticesinde sağlanan iş birliğinin ardından Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü merkezinin küçükbaş hayvancılık alanındaki güçlü alt yapısına sağlayacağımız katkılarla projenin çok yönlü olarak geliştirilmesini sağlayacağız” dedi.
Yapağının en önemli kısımlarından birinin de sahada kırkılan yapağının da değerlendirilmesi olduğunu ifade eden Karakoyunlu, “2024 ve 2025 yıllarında Sanayi ve Teknoloji Bakanımız sayın Mehmet Fatih KACIR’ın OLUR’ları ile uygulamaya koyduğumuz projelerle birlikte yapağı potansiyelini değerlendirecek entegre bir modeli uygulamaya başladık.
Bu faaliyetlerden biri de enstitüye sağladığımız alt yapı desteği ve merinos cinsi koyunların yapağı kalitesinin parametrik analizini sağlayacak iki adet cihaz desteğidir.
Proje yün ve tekstil sektöründe yüksek kaliteyi hedeflerken diğer projelerle birlikte yünün kozmetik ve ilaç sektörü gibi alanlarda da değerlendirilmesini sağlayarak üreticilerin gelir kaynaklarını çeşitlendirmeye, Türkiye'nin yün ihracatının artmasına ve küresel pazarda rekabet gücünün yükselmesine katkıda bulunmak istediklerini” ifade etti.
2026 yılı projelerinde hayvancılık sektörünün de tarıma dayalı sanayiyle ön plana çıkarılacağını belirten Karakoyunlu, çağrı programına başvuruların sürdüğünü ve bu alandaki yatırımlar ile kamuya yönelik potansiyel artırıcı projeleri desteklediklerini ifade etti.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.