Kredi kartında yeni kriz: Şu an artıramayacaksınız

Kredi kartında yeni kriz: Şu an artıramayacaksınız
Kredi kartlarından alınacak 750 TL’lik savunma sanayiine katkı payını ödememek için limitlerini düşürenler yeni bir kriz ile karşılaştı. Uzmanlar “Maalesef birçok kişi tekrar limitlerini artırmak istediğinde şu anda artıramayacaklar” dedi

AK Parti milletvekillerinin Meclis’e sunduğu teklif ile 100 bin TL ve üzeri limitli kredi kartlarından alınması planlanan 750 TL’lik savunma sanayii katkı payı, 2025 yılına ertelendi. Tepkilere neden olan teklif nedeniyle kredi kartlarının limitlerini düşüren vatandaşlar yeniden limit artırmak için bankalara başvuruda bulunurken yeni bir kriz doğdu.

Geçtiğimiz haftalarda Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen düzenlemeyle, 100 bin TL üzeri kredi kartı limitlerine uygulanacak 750 TL'lik savunma sanayii kesintisi ertelenmişti.

Kararın ardından, daha önce 750 TL’lik kesintiden kurtulmak için kart limitlerini düşüren birçok kişi, bankalara başvurarak limitlerini yeniden artırmak istedi. Ancak, kredi kartı limit güncellemeleri için gelir beyanı ve kredi notu gibi kriterler nedeniyle bu süreçte bazı kullanıcılar sorun yaşamaya başladı.

Faiz artışları yetersiz kaldı, birçok kişi para ihtiyacını karşılamak için kredi kartı kullanımını sürdürdü. Enflasyonla mücadele kapsamında, kredi kartı kullanıcılarına yönelik Orta Vadeli Program'da (OVP) yeni bir önlem devreye gireceği ifade edilmişti.

Bu düzenlemeyle, SGK sistemi bankalara açılacak ve kredi kartı limitleri, SGK'da kayıtlı olan gerçek gelir bilgilerine göre belirlenecekti. Normalde sorgusuz sualsiz limit artışına giden bankaların artık gerçekçi bir gelir beyanı istediği, bu kapsamda limit artışı talebini değerlendirmeye alacağı öğrenildi.

“BU KİŞİLER LİMİT ARTIRIMI YAPAMAYACAK”
Kredi kartı limit güncellemesiyle ilgili detayları milliyet.com.tr’ye açıklayan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı:
“Uygulanan sıkı para politikasıyla birlikte kredi kartı limitlerinin gözden geçirileceğini zaten önceki yorumlarımızda bahsediyorduk.

Savunma sanayii fonuyla birlikte bazı vatandaşlarımız limitlerini 100.000 TL’nin altına düşürerek 750 TL ödememek için işlem yaptılar. Eski limitler üzerinden düzenleme bir yana limitlerini yenilemek isteyenler için bazı sorunlarla karşılaşılabiliyor. Bankalar gelir beyanıyla birlikte kredi kartı limitlerini tekrar yeniliyorlar. Maalesef birçok kişi tekrar limitlerini artırmak istediğinde şu anda artıramayacaklar.

Kolay bir şekilde mobil bankacılıktan limit artırma ve azaltma işlemi yapılabiliyorken, şu anda savunma sanayiine katkı payı vermemek için limitlerini düşüren kişilerin tekrar yükseltebilmek adına gelirlerini tam ve doğru bir şekilde bankalara sunmaları, sunulan bu veriler üzerinden bankaların bir limit tahsis etmesi gerekiyor. Bu sebeple fiziken bankaya gidip işlemleri hızlandırmaları vatandaşların lehine olacaktır.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.