KTO Karatay Üniversitesi’nin eğitim ücreti dudak uçuklattı

KTO Karatay Üniversitesi’nin eğitim ücreti dudak uçuklattı
Vakıf üniversitelerinin yeni eğitim yılındaki fiyatları belli olurken Konya’da eğitim veren vakıf üniversitesi KTO Karatay Üniversitesi’nin dudak uçuklatan eğitim bedeli de açıklandı. İşte bölüm bölüm KTO Karatay Üniversitesi’ndeki ücretler…

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanması ile birlikte vakıf üniversiteleri de 2024-2025 Akademik Yılında geçerli olacak eğitim ücretlerini açıkladı. Fiyatları görenler şaşkınlıklarını gizleyemedi.

Üniversitelerin güz dönemi açılış tarihi için geri sayım başladı. Kılavuza göre, tercihler 25 Temmuz-2 Ağustos'ta yapılacak. Milyonlarca öğrenci geleceklerini şekillendirecek bir bölüm seçmek için tercih yapmaya hazırlanırken, vakıf üniversiteleri yeni eğitim öğretim ücretlerini tek tek duyurmaya başladı.

Üniversitelerin fiyatları incelendiğinde Türkiye'deki vakıf üniversitelerinin 2024-2025 Akademik Yılı eğitim ücretlerine 2 kat zam yaptığı görüldü.

2023’te yıllık ücreti 510 bin lira olan Sabancı Üniversitesi'nin yeni fiyatı 1 milyon 100 bin lira oldu. 2023’te 530 bin lira olan Koç Üniversitesi'nin 2024-2025 eğitim öğretim ücreti KDV dâhil 1 milyon 75 bin lira olarak açıklandı. Koç Üniversitesi'nin yarı burslu Tıp Fakültesi'nin ücreti ise 800 bin lira olarak açıklandı.

Bilkent Üniversitesi geçen yıl 310 bin lira olan eğitim-öğretim ücretini bu yıl için 620 bin lira olarak paylaştı.

Veliler eğitim ücretini güz ve bahar dönemleri olmak üzere iki taksitte ödemek isterlerse toplam ücret açıklanan rakamlardan daha yüksek tutar ödemek zorunda kalacak.

Örneğin Koç Üniversitesi tarafından yapılan duyuruda "Üniversite kayıt döneminde sadece güz dönemi ödemesi yapılırsa, bahar dönemi eğitim-öğretim ücreti Tıp Fakültesi dışındaki programlar için KDV dâhil 618.500 TL olacaktır" ifadelerine yer verildi.

Yani Koç Üniversitesi'nin toplam ücreti 2 taksitte ödenmek istenirse 1 milyon 156 bin lira olarak belirlendi.

Türkiye'deki bazı üniversitelerde eğitim ücretleri ve özellikleri şöyle:
Başkent Üniversitesi: Tıp ve Diş Hekimliği fakültelerinin eğitim ücretleri geçen yıla göre 2.3 katından fazla artışla 820 bin liraya yükseldi. Mühendislik fakültesi eğitim ücreti 615 bin lira. Eczacılık fakültesi için ise KDV dahil 710 bin lira eğitim ücreti belirlendi.

2024 yılı için önlisans ve lisans programları eğitim ücretlerinin bahar yarıyılı başında yeniden değerlendirileceği aktarıldı.

Okan Üniversitesi: Pilotaj eğitimi geçen yıl KDV hariç 232 bin lira düzeyindeydi. Yeni ücretler henüz açıklanmadı. Fakat bu ücrete uçuş eğitimleri dahil değildir. Uçuş eğitimi ücreti ise yıllık yaklaşık 15 bin Euro olduğu belirtiliyor.

KTO Karatay Üniversitesi: Pilotaj eğitimi ücreti bu yıl 400 bin lira oldu. Uçuş eğitimleri bu ücrete dahil değildir. Uçuş eğitimi ücreti ise yıllık 59 bin 500 Euro'dur (bugünkü kurla yaklaşık 2.1 milyon lira). Tam burslu olarak kabul edilen öğrencilerin uçuş eğitimi ücreti alınmıyor.

YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adaylar, kayıt işlemlerini 19-23 Ağustos'ta yapacak, elektronik kayıtlar ise 19-21 Ağustos'ta alınacak.

Kaynak:HABER MERKEZİ