Kuduza karşı havadan aşılama çalışması başlatıldı

Kuduza karşı havadan aşılama çalışması başlatıldı
Sarayönü’nde "Türkiye'de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini" isimli AB projesi kapsamında, doğal yaşam alanlarına uçakla havadan "aşılı yem" bırakılmaya başlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığınca başlatılan, Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İlçe Toplum Sağlığı Merkezi tarafından ortaklaşarak gerçekleştirilen projede 15-20 Ekim tarihleri arasında kentin ekolojik geçiş noktalarına havadan yem şeklinde aşılar atılacak.

Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ferhat Koçak, projenin nasıl uygulanacağını izah etti. Koçak: "Uçaklardan atılan yemlere dokunulmamasını, çocuklarımızın uyarılmalarını istiyoruz. Köpeklerimiz, yemlerin atılmasını takip eden bir haftalık sürede başı boş bırakılmamalı"

Proje kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığınca, uçaklarla 5 gün süreyle aşılı yem bırakma işleminde aşı emdirilmiş yemler, kentin belirlenen ekolojik geçiş noktalarına bırakılacak.

Çalışmada, kırsalda tilkilerin köpeklerle ilişki içine girmesi dolayısıyla hastalığın yaban hayattan geçişini ve zoonoz bir hastalık olan kuduzun insanlara bulaşmasının engellenmesi hedefleniyor.”

kuduz-yemi-dagitildi.jpg

"Bölgede aktif olarak kuduz vakası yok"

Koçak, aktif olarak bölgede kuduz vakasının olmadığını ancak bunun önemli bir tedbir olduğunu söyledi.

Tilkiler vasıtasıyla kuduz hastalığının yayılmasının söz konusu olduğunu anlatan Koçak, şunları kaydetti:

"Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklardan biri de kuduzdur, insan hayatını tehdit eden bulaşıcı ve ölümcüldür. Bu kapsamda ilimizin de içinde yer aldığı bir çalışma yapılıyor. Uçaklardan atılan yemlere dokunulmamasını, çocuklarımızın uyarılmalarını istiyoruz. Köpeklerimiz, yemlerin atılmasını takip eden bir haftalık sürede başı boş bırakılmamalı. Bir şekilde bu temas söz konusu ise en yakın sağlık kuruluşuna baş vurulmalı. Bu konuda etkin mücadele yapılması hedeflenmektedir."

Görürseniz temas etmeyin”

Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr.Ahmet Uzunay, yem şeklinde olan aşıların görülmesi halinde temas edilmemesi gerektiğini belirterek,” Bakanlığımız, yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla Türkiye'de “Kuduza Karşı Oral Aşı Temini” Avrupa Birliği Projesini uygulamaya koymuştur. Proje kapsamında yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının yoğun olarak görüldüğü 225.000 Km² alanda 3 yıl süreyle senede iki defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütülmektedir.

Söz konusu proje ile hastalığa duyarlı hayvanların aynı anda bağışık hale getirilerek, evcil hayvanlar ile yabani hayat arasında süregelen enfeksiyon zincirinin kırılması amaçlanmaktadır.

Aşı Kampanyası kapsamında, Köprü Kampanya şeklinde yapılacak olan aşılama çalışmalarının ilçemizde de yapılması planlanmaktadır. Aşılama çalışmaları boyunca program etkinliğinin azalmaması için, çocuklar başta olmak üzere vatandaşlarımızın canlı virüs içeren baitlere dokunmamaları, aşı kapsülleri ve çevrelerindeki yemler ile temas etmemeleri gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.