Kulak Nezlesi Konuşma Gücünüzü Mü Alıyor?
Prof. Dr. Mehmet Akif Somdaş, halk arasında ‘kulak nezlesi’ olarak bilinen efüzyonlu otit hakkında önemli bilgiler vererek, bu hastalığın orta kulakta sıvı birikmesi sonucu işitme kaybına neden olabileceğini söyledi.
Bu durumun çocuklarda konuşma gecikmesine ve ileri yaşlarda konuşma bozukluklarına yol açabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Somdaş, “Bebekler işitme kaybı yaşadığında bu durumu dile getiremezler. En fazla kulağına elini götürüp kaşır ya da dokunur, ancak bu belirtinin ciddiye alınmaması sonucu konuşma geriliği ve diğer konuşma sorunları gelişir.
Ebeveynler çocuklarını dikkatlice gözlemlemelidir. Konuşma başladıktan sonra bu sorun ortaya çıkarsa, telaffuz bozuklukları ve bazı harflerin peltek çıkması gibi problemler yaşanabilir” dedi.
Prof. Dr. Somdaş, efüzyonlu otitin dil bağı sorununun çok ötesinde olduğunu belirterek, “Dil bağı sadece birkaç harfte hata yapmaya yol açabilir, ama bu hastalık özellikle sessiz harflerde peltekliğe ve hatalara sebep olarak konuşma geriliğine neden olur. Uzun vadede çocukların işitme beyninin gelişmemesi ve entelektüel kapasitenin azalması gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu durum, ileride iletişim güçlüklerine ve kendini ifade edememeye yol açabilir” ifadelerini kullandı.
Hastalığın kalıtsal değil, çevresel faktörlerden, özellikle enfeksiyonlardan kaynaklandığını vurgulayan Prof. Dr. Somdaş, “Bu sorunun başlıca nedenleri geniz eti, burun tıkanıklığı ve üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır.
Enfeksiyonlar östaki borusundan kulağa geçerek sorun yaratır; ağrı yapmasa da geniz eti, bademcik veya östaki borusunun iltihaplanması ağrıya neden olabilir” dedi. Covid-19 pandemisi döneminde hastalığın azalığını belirten Prof. Dr. Somdaş, bu süreçte okullar kapalı olduğu için geniz eti ve bademcik ameliyatlarının yapılmadığını ekledi.
Hastalığın daha çok okul ve kreşe giden çocuklarda görüldüğünü belirten Somdaş, konuşma gelişmemiş bebeklerde de olabileceğini vurgulayarak, bu durumda işitme kaybının fark edilmeyebileceğini ve konuşmanın gecikebileceğini söyledi.
Tedavinin temelinde kulaktaki sıvının tahliyesi olduğunu belirten Prof. Dr. Somdaş, öncelikle ilaç tedavisine başvurulduğunu, eğer sıvının tahliye edilemediği tespit edilirse cerrahi müdahaleye gidildiğini açıkladı.
“Kulak zarına tüp takılarak orta kulak havalandırılır ve sıvı tahliye edilir. Ayrıca, eğer geniz eti büyükse ya da bademcik soruna neden oluyorsa, bu dokuların alınması gerekebilir” diye ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.