Kuraklık nedeniyle çiftçi alternatif ürünlere teşvik ediliyor
Onuncu Kalkınma Planı çerçevesinde yapılan "Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi" dönüşüm programı ile, aşırı su tüketimi yapan ürünlerin ekimi sınırlandırılarak, daha az su tüketen alternatif ürünler ön plana çıkartılmaya başlandı.
Bakanlık tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, Sarayönü'nün de yer aldığı 11 ilde, yeraltı suyu kısıtı bulunan 52 ilçe belirlendi ve tarımsal üretimde su kullanımının düzenlenmesi için stratejiler geliştiriliyor.
Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ferhat Koçak, bu yeni dönemde tarımda daha az su tüketen ve aynı zamanda yüksek verimlilik sağlayan ürünlere yönelinmesi gerektiğini vurguladı.
Koçak, mısır gibi su tüketimi yüksek ürünlerin yerine, özellikle hayvancılıkla uğraşan çiftçiler için oldukça faydalı olan “Sorgum Suddan Otu”'nun ekilmesinin teşvik edildiğini belirtti.
Alternatif ürün: Sorgum Suddan Otu
Sorgum Suddan Otu, yazlık bir yem bitkisi olarak, daha az su tüketen ve mısır silajına benzer besin değeri sunan, aynı zamanda daha dayanıklı bir alternatif olarak öne çıkıyor.
Ferhat Koçak, "Bu bitki, tropik kökenli olup, kuraklığa karşı dayanıklı ve sıcak iklimlere uygun olarak yetişiyor. Hem yeşil yem hem kuru ot hem de silo yemi olarak kullanılabiliyor. Sorgum Suddan Otu'nun ekimi, hem verimliliği artıracak hem de su kullanımını daha verimli hale getirecektir" diye belirtti.
Sorgum Suddan Otu'nun, 12-14 ton yeşil ot verimiyle yüksek verimlilik sağladığını belirten Koçak, özellikle silajlık mısır yerine bu otu kullanmanın, hem maliyetleri düşüreceğini hem de su tasarrufu sağlayacağını vurguladı.
Koçak, "Sorgum Suddan Otu, yerel koşullarda oldukça verimli bir şekilde yetişiyor. Ayrıca, ilk biçim yaklaşık 45-50 gün sonra alınabiliyor ve sezonda 3-5 defa biçilebilir" dedi.
En uygun zaman Mayıs ayı
Ekim için en uygun zamanın Mayıs ayı olduğunu belirten Koçak, "Ekim işlemi doğru bir şekilde yapılırsa, Sorgum Suddan Otu'nun verimi yüksek olacaktır. Ayrıca, toprak işleme konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar var. Toprak çok fazla kabartılmamalı, çünkü bu, tohumun toprakla teması kesilip çıkışta güçlük yaşanmasına sebep olabilir" diyerek çiftçileri bilgilendirdi.
Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak, bu yeni alternatif ürünün yaygınlaştırılması için eğitimler düzenleyeceklerini belirten Koçak, çiftçilere bu ürünün ekimi ve kullanımı konusunda destek vereceklerini de ifade etti.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.