Kurbanlık fiyatları cep yakıyor
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlıklar görücüye çıkmaya başladı. Kurban Bayramına sayılı günler kala, vatandaşı da kurbanlık telaşı sardı. Kurbanlık fiyatlarının her geçen yıl bir önceki yılı aratması ise dikkatlerden kaçmıyor. Artan enflasyon ve hayvancılık sektöründe yaşanan sıkıntılar ve hayvan varlığının azalması nedeniyle bu yıl kurbanlık fiyatlarının geçen yıla göre ikiye katlandığı belirtiliyor.
Ortalama büyüklükteki büyükbaş bir hayvanın fiyatı pay başına 21 ila 25 bin TL arasında değişiyor.
Küçükbaş kurbanlık fiyatı ise 9 bin 500 TL'den başlayıp 15 bin TL'ye kadar çıkıyor. Bu rakamlarda geçtiğimiz yıla göre fiyatlarda yüzde yüz artış olduğunu gösteriyor.
Artan maliyetler fiyatları etkiliyor
Kurbanlık fiyatlarının geçtiğimiz yıla ikiye katladığını belirten besicilerden Kudret Kara şunları aktardı:
“Hisse fiyatları geçtiğimiz yıla göre ikiye katladı. Bunun başlıca sebepleri girdi maliyetlerinin oldukça artması. Daha bir ay önce 480 lira olan yemin torba fiyatı bugün 600 lira oldu. Devletimiz enflasyonla mücadele etmek için gereken adımları atıyor ama maalesef bu çabalar piyasalara yansımıyor. Diğer taraftan üretimin düşük olması da hayvan sayısının azalmasına neden oldu. Devletimiz dışarıdan hayvan getirerek bu durumun önüne geçmeye çalıştı ama bu hamle sadece yaraya merhem oldu.
Biz de bugün 6 kişilik bir ailenin kesebileceği bir hayvanın fiyatı 140 bin ile 150 bin lira arasında değişiyor. Küçükbaşlar ise 9 bin ile 12 bin lira arasında değişiyor.
Enflasyonun artması ve insanların alım gücünün düşmesine rağmen kurbanlık satışlarımız yine de iyi durumda. Yeni sezonda üretimin artması ve yem fiyatlarının da düşmesi ile umarım seneye fiyatlar artmaz, vatandaşlarımızda dini vecibelerini rahat rahat yerine getirebilir” şeklinde konuştu
"İlaç arttı, yem arttı, ahır gideri arttı ve ürünlere yansıdı"
Üreticilerden Gökhan Koçak ise "750 kilo bir tosunu yaklaşık 200 bin liraya satıyoruz. Geçen yıl bu hayvan 95-100 bin liraydı. Geçen yıl yemin çuvalı 250 liraydı, şimdi 600 lira oldu. Geçen yıl bakıcı aylığı 15 bin liraydı, şimdi 30 bin lira oldu. Geçen yıl ilaç 150 liraydı, bu yıl 350 lira oldu. Yani, ilaç arttı, yem arttı, ahır gideri arttı, işçilik arttı, veteriner masrafları arttı ve bu yüzde 100'lük artış hayvan maliyetine yansıdı.” Dedi.
Fiyatların iki katına çıkmasına rağmen satışlarımız iyi olduğunu söyleyen Koçak; “Elimizde ürün kalmadı sayılır son 5-6 tane hayvanımız kaldı. Müşterilerimiz hisse fiyatlarını duydukları zaman çetin pazarlıklarda oluyor ama dini vecibelerini de yerine getirmek adına el sıkışıyoruz. Hisse fiyatları yüksek gibi görünüyor ama aslında 1.5 asgari ücrete denk gelen fiyatlarda inanılmaz yüksek değil. Vatandaşların asıl sıkıntıları diğer masrafları ama fiyatlar artmasına rağmen bu yıl satışlarımız geçtiğimiz yıla göre daha iyi durumda.” Diye konuştu
Kurban kesiminin bir dini vecibe olduğunu ve maddi durumu elverişli olan Müslümanların mutlaka kurban adetlerine göre hareket etmeleri gerektiğini belirten Koçak, ”Kurban kesmek dini bir vazife olduğu için eski adetlerimizi de unutmamamız gerektiğini düşünüyorum. Telefonla hisseye yazılan müşterilerimiz var. Gerçi devir eskisi gibi değil herkes zamanla yarışıyor ama en azından hissesine yazıldığı hayvanı gelip yerinde gördükten sonra kesim sırasında orda bulunmaları ve kalpten vekalet vermeleri gerekir. Umarım önümüzde ki yıllarda ekonominin de düzelmesi ile birlikte, eski dönemlerde olduğu gibi nice huzurlu bayramlar geçiririz. Tüm vatandaşlarımıza bu vesile ile hayırlı bayramlar diliyorum” şeklinde konuştu
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.