Lenfoma farkındalık gününe dikkat çekti

Lenfoma farkındalık gününe dikkat çekti
Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Şükrü Serhat Kara, Dünya Lenfoma farkındalık günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Dünya üzerinde yaklaşık olarak her gün 1000 kişinin lenfomaya yakalandığını belirten...

Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Şükrü Serhat Kara, Dünya Lenfoma farkındalık günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Dünya üzerinde yaklaşık olarak her gün 1000 kişinin lenfomaya yakalandığını belirten Dr. Kara, yaklaşık olarak 1 milyon kişinin lenfoma ile hayatına devam ettiğini ve altmıştan fazla lenfoma çeşidi bulunduğunu belirtti.

Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Şükrü Serhat Kara, 15 Eylül Dünya Lenfoma farkındalık günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Lenf kanserinin vücudun virüs ve bakterilere karşı savunma hücreleri olan lenfositlerin, kontrolsüz bir şekilde büyümesi ile oluşan kanser türü olduğunu belirten Dr. Kara”Vücudun önemli savunma mekanizmalarından olan lenf bezleri, herhangi bir enfeksiyon sırasında büyüyüp hastalık sona erdiğinde normale dönerler. Fakat lenfoma hastalığında, lenf bezi hücreleri kontrolsüz çoğalarak ve geri dönüşümsüz büyüyerek vücudun çeşitli bölgelerinde şişlikler meydana getirir. Bu hastalık aynı zamanda lenf bezleri dışında, lenfositleri yapısında barındıran; dalak, karaciğer, kemik iliği ve beyin gibi diğer organlarımızda da ortaya çıkabilir.

Dr. Serhat Kara

En önemli belirtilerin başında deri altında oluşan ağrısız nodüller var

Lenf kanserinin kesin nedeninin hala tam olarak bilinemediğini belirten Dr. Kara”Lenfoma hastalığının kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik özellikler, hava kirliği gibi çevresel faktörler, özellikle radyoaktivite, böcek ilacı kullanımı gibi kanserojen içeren ortamlarda icra edilen meslekler, bazı enfeksiyonlar, sigara, alkol gibi alışkanlıkların lenf kanserinin ortaya çıkmasında rol oynadığı düşünülmektedir.

Lenfomanın en önemli belirtisi deri altında oluşan genellikle ağrısız nodüllerdir. Bunlar özellikle boyun, koltuk altı, göğsün üst kısmı, mide, karın ve kasık bölgesinde sıklıkla göze çarpmaktadır. Lenfoma kanseri belirtileri, erken evrede genellikle görülmeyebilir. Hastalığın ilerlemesi ile diğer birçok hastalıkla benzeyen bazı belirtiler meydana gelebilir. Bunlar; yüksek ateş, gece terlemesi, yorgunluk, halsizlik, bademcik şişmesi, nefes darlığı, öksürük, kaşıntı, dalak büyümesi, döküntü, alkol alındıktan sonra ağrı oluşması, nedeni bilinmeyen kilo ve iştah kaybı, karın ağrısı olabilmektedir. Kesin tanının oluşabilmesi için ise biyopsinin yapılması şarttır.

 

Toplumsal farkındalığın önemi

Kanser vakalarının her geçen gün giderek artış göstermesi nedeniyle toplum farkındalığının artması giderek önem teşkil etmektedir. Özellikle lenf kanseri açısından boyun, koltuk altı, kasıkta giderek büyüyen şişlikler, karın ağrısı, karında şişkinlik, halsizlik, yorgunluk, istemsiz kilo kaybı, iştah azalması, gece terlemesi, ateş, kaşıntı gibi belirtiler fark edildiğinde, hastaların vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşlarına başvurmaları hayati öneme sahiptir. Yine tüm kanserlerde olduğu gibi lenf kanserlerinde de sağlıklı ve dengeli beslenmeye, düzenli spora gereken önemin verilmesi, alkol, sigara, hazır gıdalardan uzak durulması hastalığın önlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.” Şeklinde konuştu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.