Lokantacılar zor durumda
Pandemiden bu yana ekonomik anlamda zor durumda olan lokantacı esnafı kepenk indirme durumuna geldi. Konya Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, “Sektörümüzde daralan piyasalar nedeniyle işyerlerimiz kapanıyor” dedi
Her geçen gün yiyecek ve içecek sektöründe gelen zamlar esnafı borçlanmaya mecbur bırakıyor. Konya’da yiyecek ve içecek sektöründe hizmet veren 5 bini aşan esnaf artan kiralar, elektrik, su faturası karşısında çıkış yolu arıyor.
Esnaflar iş yerlerini kapatıyor
Konya Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, esnafların başlıca sorunlarını açıkladı. Karamercan, “Bilindiği üzere 2 yıl gibi uzun bir süre pandemi nedeniyle oldukça hırpalanan yeme içme sektörü ülkemizdeki yaşanan yüksek enflasyonla baş etmek konusunda çaresiz durumdadır. Sektörümüzde daralan piyasalar nedeniyle kan kaybı yaşanmakta, işyeri kapanışları artmakta ve ayakta kalmaya çalışan esnaflarımız ise borçlanmaktadır.
Temel gıda ürünlerindeki KDV indiriminin esnaflar için de uygulanmasını istiyoruz. Yüzde 1 ile aldığımız ürünleri satarken maalesef yüzde 8 KDV uygulanıyor. Yüzde 7’lik bu fark esnafımıza yansımaktadır. Biz esnaflar da KDV’nin yüzde 1’e çekilmesini talep etmekteyiz.” ifadelerini kullandı.
Konya Lokantıcılar Odası Başkanı Ali Osman Karamercan’ın açıklamaları ile ilgili fikirlerini aldığımız Lokantacı Esnaflardan Ahmet İnli, Sarayönü Merkez’in eskisi gibi hareketli olmadığını, artan enflasyon ve dolar kurunun getirmiş olduğu hayat pahalılığı neticesinde işlerinin oldukça durgun olduğunu belirtti.
İnli konu ile ilgili şu ifadelere yer verdi: “Gıda üzerine 4 ayrı işletmem var. Bu dört işletmenin gideri de haliyle oldukça yüksek. Durum her geçen gün kötüye gidiyor. Kira, elektrik, yakıt, eleman, malzeme derken üst üste koyduğumuz zaman işin içinden çıkılayamayacak bir hal aldı.
4 tane işletmemde 30’a yakın personelim istihdam ediyorum. Bunların yarısı asgari ücretli yarısı usta olduğu için daha fazla ödeme yapıyoruz.
Asgari ücrete gelen zam ile birlikte ustalarımızın maaşlarına da ekstradan arttırmak durumundayız.
Asgari ücretin artması, çalıştırdığımız elemanların aldıkları maaştan memnun olmasını elbette ki bizler de istiyoruz. Ne var ki maaş sigorta ve diğer iş yeri giderleriyle artık bu işin altından kalkamaz olduk.
Bir de kış günleri işler malum daha durgun ve cepten yiyerek ayakta kalmaya çalışıyoruz. Kışın bu dönemde günler kısa olduğu için memurların ve öğretmenlerin çoğu ekonomik sıkıntılardan dolayı artık öğle yemek yemeyi bıraktılar. Gündüz bir tas kase çorba, bol ekmek ve yeşillikle günü tamamlıyorlar.
Genelde her kış işlerimiz azalır, yaz mevsiminde biraz artar. Ama pandeminin etkisiyle son birkaç yıldır azalan işlerimiz ekonomik sıkıntıyla birlikte artık durma noktasına geldi.
Asgari ücret ile birlikte enflasyon artacak ürünlere daha da zam gelecek bu da yemek fiyatlarına yansıyacak. Zaten durgun olan işlerimiz hepten duracak. Umarım düzelir ama durum hiç iç açıcı görünmüyor.”
“Sadece lokantalar değil tüm esnafımızın işi eskisi gibi değil”
Sarayönü'nün köklü ustalarından ve en eski lokantalarından olan Efsane Etliekmek Salonunun sahibi Rasim Köstekli ise pandeminin başlangıcından itibaren hiçbir esnafın işlerinin eskisi gibi olmadığını belirtti.
Pandemi öncesi dönemde ilçede hareketlilik yaşandığını belirten Köstekli; “Pandeminin başlaması ile birlikte artan ekonomik kriz ve yükselen dolar kuru insanların alışveriş imkanını oldukça kısıtladı.
Önceden çevre ilçelerden ya da köylerden Sarayönü Merkeze alışveriş yapmaya gelen vatandaşların alışkanlıkları değişti. Artık mutfak ihtiyaçlarının önemli bir kısmını Konya Merkezden yapıyorlar. Bu da ilçede ki hareketi engelliyor.
Ekonomik kriz dışında ki bir diğer etmen ise ilçede görev yapan memurların, işçilerin ve çalışanların yüzde 80'lik kısmının Konya Merkezde ikamet ediyor olması. Bu kesimin birçoğu özel arabaları ile işe gidip geliyor, hatta 3-4 kişi tek arabayla günü birlik işlerini halledip Konya’ya dönüyor. Bu durum da lokanta sektörünün ve şoför esnafların sıkıntı çekmesine neden oluyor.
Önceden hafta içi pek boş vaktimiz olmazdı, şimdi hafta sonu daha çok iş yapar hale geldik. Ekmek, pide ve etliekmek satışlarımız olmasa ayakta durmamız çok zor. Sıcak yemek servisini artan maliyetlerden dolayı kapattık. Müşterilerimize etliekmek ve pide çeşitleri dışında sadece sıcak çorba servisi sunuyoruz. Biz de dahil birçok esnaf hayatta kalma mücadelesi veriyor.” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.