Market raflarına yeni düzenleme! Peynirlere yasak geliyor

Market raflarına yeni düzenleme! Peynirlere yasak geliyor
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı tebliğ ile artık market raflarında bazı peynirlerin satışı yapılamayacak, geleneksel peynirlerin şekli verilemeyecek, etiketlerde değişiklik yapılacak. İşte yeni dönemin ayrıntıları…

Tarım ve Orman Bakanlığı, peynir ile ilgili önemli değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Market raflarına yeni düzenleme getirecek değişlikle artık o peynirlerin raflarda satışı yasaklanacak, tüketicinin doğru bilgilendirilmesi adına etiketlerde önemli değişiklikler yapılacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan yeni çalışma ile peynir tebliği yazılmaya başlandı. Hazırlanan tebliğ ile eritme peynirin geleneksel Türk peynirinin taklit edilmesiyle tüketicinin aldatılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Yeni dönemde eritme peynir etiketlerinde yazı boyutları büyütülecek. Çeşni oranı sınırlandırılacak.

Peynir Tebliğiyle birlikte, bundan sonra eritme peynire, tulum, örgü, çeçil gibi geleneksel peynirlerin şekli verilemeyecek. Peynirin kullanım amacıyla ilgili ifadelerin paketin üzerinde kullanılması engellenecek.

TEBLİĞ İLE BAZI ZORUNLULUKLAR GELİYOR
Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği'nde eritme peynir etiketindeki punto büyüklüğü en az 3 milimetre olacak. Peynirdeki çeşni oranı da bundan sonra yüzde 6 ile sınırlandırılacak.

Eritme peynirde, çeşni amaçlı kullanılan sert kabuklu meyveler, yağlı tohum ve tahıl gibi malzemeler ezme ve püre şeklindeki kullanılmalarına yeni tebliğle birlikte yasak getiriliyor. Tebliğle birlikte ambalajlardaki yazılara yeni standartlar getiriliyor. Eritme peynir üzerinde gıdanın adı yerine başka ifadeler kullanılması yasaklanıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Nisan ayında gittiği düzenlemede, başka bir gıdanın adı anılarak, tadında, lezzetli ve keyfi gibi ifadelerin kullanılmasını yasaklamıştı.

Kaynak:HABER MERKEZİ