Mart Ayı Tarım Takvimi
Meyvecilik yapanlar için hava sıcaklıkları ve toprak nemi gibi konular dikkate alınarak toprak işleme, gübreleme ve kireçlemeler yapılır. Hava sıcaklıkları ya da don vurma riskli zamanlar göz önünde bulundurularak verim budaması yapılabilir.
Aşı yapılacaksa kalem aşısı yanında tarımsal mücadele gerektiren konular takip edilmelidir.
Sert çekirdekli meyve ağaçlarının erken açarak don olması durumunda zarar görmemesi için dikkat edilmelidir. Hububatta ise üst gübreleme olarak ikinci azotlu gübre uygulaması yapılır.
Eğer kardeşlenmeyi ve çıkışı zorlayacak derecede kaymak tabaksı oluşumu varsa tırmık geçilebilir. Kardeşlenme ve çıkıştan itibaren görülebilecek yabancı otlar için mücadelenin başlama zamanlarıdır.
Patates, pancar gibi yumrulu bitkiler ile diğer sebzecilik işleri için son toprak işlemeler ve taban gübresi konuları hazırlanabilir ya da şartlar uygunsa bitirilebilir. Fasulye ekimi yapılacaksa tohum yatakları hazırlanabilir.
Ayın 15 inden sonra iklim ve toprak şartlarına göre gübre atılabilir. Tohum ekimleri, şaşırtmalar, fide dikimleri yapılabilir. Ay sonuna doğru don tehlikesi kalktığında ve toprak sıcaklığı 15 derecelere yaklaştıysa bezelye, fasulye kavun, karpuz ekimi yapılabilir.
Tüm üretim tiplerinden bağımız olarak sadece üreteceğimiz ürünler değil tüm doğa yavaş yavaş uyanmaya başlayacağı için tarımsal üretime etki eden yabancı otlar, hastalıklar gibi ayrıntılar artık takip edilmeli. Düzenli gözlemlenmelidir.
Tüm takvim hatırlatmalarını ihtimalli söylememizin nedeni ise mevsimlerdeki zaman kaymalarıdır. Toprak tavı, nemi, sıcaklığı yanında hava durumu tüm bu çalışmaları etkileyecektir.
Bu ayrıntılar dikkate alınarak çalışılması üreticilerimizin daha verimli ve sorunsuz sonuçlar almasını sağlayacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.