Mart yağışları şifa oldu, kuraklık riski azaldı

Mart yağışları şifa oldu, kuraklık riski azaldı
Geçen yılın mart ayında 9 kilogram yağış alan Konya Ovası bu yılın mart ayında 48 kilogram yağış aldı. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});]]>Tüm Türkiye’de olduğu gibi meteorolojik bir kuraklık yaşayan...

Geçen yılın mart ayında 9 kilogram yağış alan Konya Ovası bu yılın mart ayında 48 kilogram yağış aldı.

Tüm Türkiye’de olduğu gibi meteorolojik bir kuraklık yaşayan Konya Ovası’nda şu an için tarımsal bir kuraklık tehlikesi olmadığını söyleyen Yüksek Ziraat Mühendisi Celil Çalış, bu yıl mart ayında düşen yağışın geçen yılın aynı dönemine göre beş katından fazla olduğunu belirtti.

Konya Ovası’nda 2022 yılının ocak-şubat ve mart ayı yağış toplamının 128 kilogram olduğunu, 2023 yılının aynı döneminde ise 91 kilogram yağış düştüğünü belirten Çalış, geçen döneme göre yüzde 30 daha az yağış alınmasına rağmen bu yıl mart ayında alınan 48 kilogram yağışın kış döneminde yaşanan kuraklığın etkisini azalttığını söyledi.

Yağışlar

Kurak geçen kasım, aralık ve ocak aylarından sonra özellikle şubat ve mart yağışlarının hububat ekili alanlarında sağlıklı bitki çıkışlarını sağlayarak ovayı rahatlattığını belirten Çalış şunları söyledi; “Uzun yıllar normaline göre ekim ve mart sonu dönem arasında bu yıl yüzde 40 daha az yağış aldık.

Bu durum Konya’nın yer üstü su kaynakları olan Beyşehir Gölü’nü ve Suğla depolama havzasını olumsuz etkiledi ve bu yıl Ova’ya su verilemedi. Şu an itibari ile Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü, bölgemizin can damarı Beyşehir Gölü ölü hacim seviyesine henüz gelmedi. Fakat bölgemizde ekim ayından bugüne kadar dönemsel olarak yağan yağışlar gerek çıkış gerekse bitki gelişimini olumlu etkiledi.

Ova’da şu an çıkışlar yüzde 90 sağlıklı oldu fakat gerçek rekolteyi belirleyecek olan faktör nisan ve mayıs yağışları olacaktır. Bu dönemde alınacak yeterli yağışlar Ova’da geçen yılki kadar rekolte almamızı sağlayacaktır.

Çiftçilerimiz mart yağışları sayesinde bahar gübrelerini sağlıklı atma fırsatı buldu, bu durum verimleri de olumlu etkileyecektir. Bölgede baharlık ürünlerin ekimi henüz yeni başlıyor 30-31 Mart tarihlerindeki soğuklar özellikle sınırlı alanda erken ekilen şekerpancarı ekim alanlarında ölümlere neden oldu.

Özellikle kayısı ve badem ağaçları çiçek açtığı için bunları olumsuz etkiledi. Çiftçilerimiz havaların yağışlı ve soğuk gitmesinden dolayı hububatta yabancı ot ilaçlamasını tam istediği dönemde uygulayamadı. Çiftçilerimiz baharlık ürünlerin ekimi için uygun toprak sıcaklığına ulaşıldığı ve don riski olmadığı dönemleri belirlemeleri kendi lehlerine olacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.