Mayıs Ayı Tarım Takvimi
Hububatta yabancı ot başta olmak üzere haşere gibi zararlı etkenlere karşı mücadeleye dikkat edilmelidir. Toprak sıcaklıkları ve tav yakalandığında mısır ekimleri bu ayda yapılabilir.
Sebzecilik yapılıyorsa toprak sıcaklığı göz önüne alınarak yerlerine dikimler yapılmalı, geçen ay dikimi yapılanların çapa zamanı kaçırılmamalıdır. Buğdayı da etkileyen sarı leke hastalığı için dikkat edilmesi gerekli zamanlardır.
Meyvecilik yapılıyorsa ve yeni bahçe kurduysanız sulama ve çapalamalar yapılmalıdır. Yeşil sürgün budaması, obur dalların alınması gibi işlemler bu ayda yapılmalıdır.
Sürgün göz aşıları yapılacaksa bu ayda yapılmalı hastalık e zararlılara karşı gerekiyorsa mücadele ve ilaçlamalar yapılmalıdır.
Kümes hayvancılığı yapılan yerlerde koksidiyoz, yalancı tavuk vebası gibi yetişkin hayvan hastalıkları yanında kuluçkahanelerdeki bakteriyel hastalıklar konusunda dikkatli olunmalı özellikle koksidiyoz için aşılamalar kaçırılmamalıdır.
Hayvancılıkta ise ahır yemlemesinden tamamen açık alan yemlemesine geçilmelidir.
Çiğ ve kırağı kalktıktan sonra hayvanlar bırakılmalı ancak bu geçiş döneminde oluşabilecek paraziter hastalıklardan kaçınmak için çayır ve mera otlatmasında dikkatli olunmalıdır.
Küçükbaşlarda ise kırkma işlemleri yapılmalı, parazitlere karşı ilaçlı suyla yıkanmalıdırlar. Sıtma, ayak iltihabı, sütkesen gibi hastalıklar en çok bu aylarda görüldüğü için hayvanlar sık sık gözlenmelidir.
Ömer Faruk KARABULUT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.