Merkezde gürültü ölçümleri yapılıyor
S.Ü. Sarayönü Meslek Yüksekokulu, Çevre Koruma Teknolojileri Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Dr. Muhammed Kamil Öden'in yürütücülüğünü üstlendiği S.Ü. BAP (Bilimsel Araştırma Projeleri) Koordinatörlüğü tarafından desteklenen önlisans tez projesi kapsamında ilçe merkezinde ulaşımdan kaynaklı çevresel gürültü seviyesi belirleme çalışmaları yürütülüyor.
Araştırma çalışması kapsamında Dr. Öden ve bölüm öğrencileri tarafından Ankara ve Tahir Çelik caddelerinde ölçümler gerçekleştirildi. Öğr. Gör. Dr. Muhammed Kamil Öden tarafından yapılan açıklamada, "Gürültü kirliliği; canlıların yaşamında çeşitli fiziksel, psikolojik hatta biyolojik sorunların ortaya çıkışında etkisi bulunabilen bir çevre ve sağlık sorunu olarak günümüzde araştırılan önemli bir konudur. Araştırmacıların çoğu ülkelerindeki gürültü kirliliği araştırmalarında gürültüden kaynaklanan sorunların insanların yaşamlarında yol açtığı olumsuz etkileri ortaya koymak için mücadele etmektedir." dedi.
Gürültü sinsi bir rahatsızlıktır
Gürültü kirliliğinin diğer kirliliklerden ayrıldığını kaydeden Öden, "Gürültü kirliliğinin en önemli özelliklerinden biri diğer çevresel kirlilikler gibi alıcı ortamlarda ağır izler bırakmamasıdır. Yani gürültü havada, suda ve toprak da iz bırakmaz ayrıca kokusu ve rengi yoktur, bu yönüyle sinsi bir rahatsızlık olarak Çevre Mühendisleri tarafından değerlendirilmektedir. Bu özelliklerinden kaynaklı olarak insanların çoğunlukla ihmal ettiği kirlilikler arasında yer almaktadır. Fakat Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından “gürültünün, insan sağlığına karşı ana tehdit olarak görülmesi gerektiği” ortaya konulmuştur. Ayrıca İş Sağlığı ve Güvenliği açısından Ülkemizde gürültü önleyici çalışmalar ve tedbirler alınmaktadır." şeklinde konuştu.
Verimliliği düşürür
Gürültü kirliliğinin olumsuz etkilerinden bahseden Dr. Öden, şöyle devam etti: "Gürültü Kirliği insanların sağlıklarını ve yaşam kalitelerini olumsuz etkilemekte kalmayıp sanayi ve endüstriyel alanlarda iş verimliliğini üşürmekte ve üretilen ürünlerin kalitesine varıncaya kadar dolaylı olumsuz etkileri olabilen bir etmendir. Gürültü Kirliliği sadece insanlar için de değil aynı zamanda hayvanlar içinde rahatsızlık veren bir olgudur. Çünkü hayvanlar yüksek ses ve ışık yüzünden doğal hayatlarında olmayan tepki ve hareketleri sergileyebilmektedirler. Kuşlar başta olmak üzere diğer sokak ve kümes hayvanlarının gürültü ve sese olan tepkileri basit deneyler ile ortaya konabilmektedir. Bunların hepsi bir bütün olarak düşünüldüğünde gelişen bilim ve teknoloji vasıtasıyla birey ve toplumun ekonomik, sosyal ve kültürel yaşantısı etkilenmektedir. Gürültü Kirliliği her yönüyle dikkat edilmesi gereken bir çevresel kirlilik olarak karşımıza çıkmaktadır."
Ortalama değer tespiti yapılacak
Dr. Muhammed Kamil Öden, açıklamasını şunları söyledi: "Bu çalışma ile ilçemiz merkezinde yer alan faaliyetler ve araç yoğunluğu dikkate alınarak belirlenen noktalarda ulaşımdan kaynaklı çevresel gürültü konusunda maximum ve minumum ses seviyeleri ölçülmekte ve ortalama bir değer tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca öğrencilerimizin Ar-Ge kültürü kazandırılması ile saha ölçümleri yapılarak ara elaman noktasında piyasanın şartlarına uygun çevre teknikerleri yetiştirilmesi noktasında da katkı sağlanması planlanmaktadır. Bu araştırmayı destekleyen başta Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin hocamıza, Üniversitemiz BAP Koordinatörlüğümüze ve Yüksekokul Müdürümüz Prof. Dr. Nuh Boyraz hocamıza teşekkürlerimizi sunarız."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.