Mezarlıklardaki gizemli tarih keşfedilmeyi bekliyor
Sarayönü’nü mezarlıklarında Roma dönemi devşirme yapı malzemelerinden yapılan mezar taşları ilginç görüntüler oluşturuyor. Özellikle Konuklar yolunda bulunan mezarlıktaki bazı taşları dikkat çekiyor. Bazılarının üzerinde yazıtları da bulunan taşlar gizemini iki kat artırıyor.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hacer Kara, mezar taşları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Farklı dönemlere ait olan mezar taşları milletimizin geçmişle kurduğu köprünün en önemli ayaklarından biri olmayı sürdürüyor. Sarayönü’nde günümüzde 5 tane mezarlık bulunuyor ve mezarların bazılarında adeta tarih yatıyor. Bu mezar taşlarının genelde sade olduğu görülmekte. En dikkat çekici mezar taşları ise Konuklar yolu mezarlığında karşımıza çıkmakta. Roma döneminden gelen yapı kalıntılarının mezar taşı olarak kullanıldığı tahmin edilirken, üzerinde yazı, süsleme ya da buna benzer dönemsel özellikler bulunmadığından bu mezar taşları gizemliliğini korumaya devam ediyor.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hacer Kara, açıklamalarda bulundu. Öğretim Üyesi Dr. Hacer Kara, ”Mezar taşları bir bölgedeki hâkimiyetin imzası niteliğini taşır ve Türk milli kültürünü en iyi yansıtan eserler arasında sayılabilir. İlimizdeki mevcut mezarlıklarda bulunan mezar taşlarının tarihi 250-300 yılı geçmemektedir” dedi.
“TARİHİ MEZARLARIN KORUNMASI ÖNEMLİ”
Son zamanlarda mezar taşlarının saklanması ve korunması noktasında büyük önem verildiğini belirten Öğretim Üyesi Dr. Hacer Kara, sözlerini şu şekilde sürdürdü;”20. yüzyılda ve günümüzde şehirlerin hızla büyümesi ve gelişmesi sırasında mezarlıkların çoğunun mahalleler arasına sıkıştığını, yol açmak, park yapmak gibi sebeplerle mezarlıkların bir kısmının ortadan kaldırıldığını görüyoruz. Mezar taşları ise, iklim ve insan faktörü ile zaman içinde bozulmaya ve yok olmaya yüz tutmuş, bir kısmı yeni definler sırasında toprak altına gömülmüştür. Ancak son zamanlarda tarihi mezarlıkların korunması ve bakımına önem verildiği görülmektedir. İç kısımları düzenli yollara, adalara bölünmüş, ağaçlandırılmış, duvarları andezitle kaplanıp, ferforje parmaklıklar yapılmıştır. Mezarlıklar ve mezar taşları hususunda yapılan araştırmalar ise son 20 yıl içinde artmış ve bu konuda bir bilinç oluşmuştur.”
HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.