MHP’li Koçak’tan Selçuklu Sultanları için dikkat çeken öneri
MHP Konya Milletvekili Konur Alp Koçak, 1060-1308 yılları arasında Anadolu’da hüküm sürmüş ve 2017-2023 yılları arasında gerçekleştirilen proje ile naaşları tanzim edilen Selçuklu Sultanlarının devlet töreniyle defnedilmesi gerektiğini söyledi.
Konya'da, Anadolu Selçuklu Devleti'nin hanedan türbesinden çıkarılan naaş kalıntıları, DNA ve anatomi analizi yapılarak 12'si sultan, 17 hanedan üyesinin yüz ve beden görünümü 2023 yılında tamamlanan proje ile ortaya çıkarıldı. Sultanların görünüşünü yansıtan heykellerle oluşturulan "Türkiye Selçuklu Hanedan Sergisi" ise kent merkezindeki Dar-ül Mülk Sergi Sarayı'nda ziyarete açıldı.
Ülke genelinde büyük yankı uyandıran projenin tamamlanmadığı gerekçesiyle Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren MHP Konya Milletvekili Konur Alp Koçak, “Selçuklu Sultanları için devlet töreni yapılsın” dedi.
Bu teklifin daha önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin gündeme getirdiğini hatırlatan Koçak, “Anadolu’nun bir Türk yurdu hâline gelmesinde büyük rolü olan ecdadımız, devlet töreni ile defnedilmeye fazlasıyla lâyıktır” diye konuştu.
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 2017’de başlatılan Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşlarının Tanzimi projesinin uzun ve titiz çalışmalar 2023’te tamamlandığını belirten Koçak, projenin tam anlamıyla tamamlanmış sayılması için Selçuklu Sultanlarının devlet töreniyle defnedilmesi gerektiğini savundu.
Konuya ilişkin MHP Genel Başkanının yaptığı açıklamaya da değinen Koçak, önergesinde MHP Genel Başkanının şunları söyledi:
“Elleri öpülesi hünkarlarımızın ebedi istirahatlerine tevdi ve teslimi geldiğimiz bu aşamada tarih görevi, devlet görevi, milli vefanın ve bekanın omuzlarımıza yüklediği ertelenemez sorumluluktur. Dilek ve temennim odur ki hükümdarlarımızın kemiklerini daha fazla sızlatmadan büyük ve görkemli bir devlet töreniyle kabirlerine yerleştirilmeleri, böylelikle emsalsiz saygı ve bağlılığımızın nispeten gösterilmesidir.”
Proje hakkında detaylı bilgiler veren Koçak, naaş kalıntılarının tasnif, tespit ve tedfini yapıldıktan sonra pozitif kimliklendirme ve DNA tespitiyle soy bağlantısının belirlendiğini, üç boyutlu yeniden yüzlendirme gibi teknolojiler kullanılarak hanedan üyelerinin cesetlerinin uzun yıllar sonra bütünlüklerine kavuşturulduğunu ifade etti.
Projenin sonraki aşamasında hanedan üyelerinin heykellerinin yapıldığını ve bu heykellerin Konya’da bulunan Dar-ül Mülk Sergi Sarayında sergilenmekte olduğunu belirtti ve Bakanlığa şu soruları yöneltti:
Bakanlığınızca, Türkiye Selçukluları Hanedan üyelerinin defni için bir devlet töreni yapılmasına yönelik bir çalışma yürütülmekte midir?
Dar-ül Mülk Sergi Sarayı’ndaki serginin, Türk tarihi ve kültürünün tanıtımı amacıyla, yabancı ülkelerde de açılmasına dair bir proje var mıdır?
Sözkonusu serginin, Anadolu’daki ilk Türk Devletinin kurucularına vefâen Cumhurbaşkanı Külliyesinde açılması planlanmakta mıdır?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.