Mısır üretiminin yüzde 30'u Konya Ovası'ndan
Türkiye’nin hububat üretiminin önemli bölümünün gerçekleştirildiği Konya Ovası’nda, 1 milyon 750 bin dekar alanda ekimi yapılan mısır üretiminde hasat yapıldı.
Konya'da yapılan üretimle Türkiye'nin mısır ihtiyacının yüzde 30'luk ihtiyacının karşılandığını aktaran Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Konya özellikle mısır üretim konusunda Türkiye'de hububat üretiminin yanında mısır üretiminde de birinci sırada yer almaktadır” dedi.
Konya Ovasında verimli geçen hububat sezonunda 2,5 milyon ton buğday üretildi. Hububat sezonun ardından hasadı yapılan danelik mısır da rekoltesiyle çiftçinin yüzünü güldürdü. Türkiye genelindeki mısır üretiminin yüzde 30'u ise Konya Ovası'ndan karşılanıyor.
Tahıl ambarı Konya Ovasında hububat üretiminin ardından mısır üretiminde de verimin yüksek olduğunun aktaran Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “İklimsel nedenlerden dolayı mısır hasadı yılsonunu buldu.
Normalde 11'inci ayda biten mısır hasadı, yağışların geç olmasından veya olmamasından kaynaklı olarak 12'inci aya kadar devam etti.
Mısıra genel anlamda baktığımız zaman Türkiye'de ekilen mısır yaklaşık 6 milyon 750 bin dekar alanda mısır üretimi yapılıyor. Bunun 1 milyon 750 bin dekarlık bir kısmı Konya bölgesinde yapılıyor. Yaklaşık Türkiye genelindeki üretimin yüzde 30'luk kısmı Konya'da yapılıyor. Konya özellikle mısır üretim konusunda Türkiye'de hububat üretiminin yanında mısır üretiminde de birinci sırada yer almaktadır” dedi.
"Çiftçimiz elinden gelen mücadeleyi yaptı"
Üretim aşamasında dönem dönem iklimsel nedenlerden kaynaklı verim düşüşü olduğunu belirten Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Geçtiğimiz dönemlerde iklimsel kaynaklı verimlerimizde bir düşüş oluyordu. Bu yıl yine mısırlarımızın tozlaşma zamanı dediğimiz püskül zamanında havaların aşırı sıcak gitmesi, sıcak rüzgarların esmesinden kaynaklı mısırlarda uç boşluğu dediğimiz verimi düşerek bir etmen meydana geldi.
Bunun en büyük nedenlerinden bir tanesi de mısırın tozlaşma dönemindeki havaların aşırı sıcak gitmesinden kaynaklı.” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.