Mutfak tüpü fiyatları tavan yaptı
Enerji fiyatlarında yaşanan artış yurttaşlara çarşı pazarda yaşam pahalılığı, evlerde ise yüksek fatura olarak geri dönüyor.
Akaryakıt ve LPG ye üst üste gelen zamlar ve Rusya Ukrayna arasındaki savaşının alevlenmesiyle çoğu ürüne gelen zamlar mutfak tüpü fiyatlarına da yansıdı. Geçen yıl 122 lira olan mutfak tüpünün fiyatı 315 lirayı aştı.
Vatandaş gıda maddelerinde olduğu gibi mutfakta zorunlu olarak kullanılan mutfak tüpünde de KDV’nin düşürülmesini talep ediyor.
Enflasyon ve kur kriziyle birlikte zam yağmuru devam ediyor. Son olarak mutfak tüpüne zam geldi. Dolar kurundaki hareketlilik ve TÜİK'in açıkladığı sözde yıllık enflasyonun yüzde 61,14'ü bulması piyasalarda en büyük endişe kaynağı oldu.
LPG'ye geçtiğimiz günlerde gelen 63 kuruşluk zamla 12 kilogramlık mutfak tüpünün fiyatı 15 liralık artışla 316 lira oldu.
Son dönemde akaryakıt ürünlerine gelen zamların aynı zamanda pek çok yurttaşın mutfağında kullandığı ev tipi mutfak tüplerinin fiyatını da artırdığını kaydeden vatandaşlar, "Bir yıl önce 122 liraya satılan 12 kilogramlık ev tipi mutfak tüpünün bugünkü fiyatı 315 lirayı aştı. Yani mutfak tüpü son bir yılda yüzde 150 varan oranda zamlandı. Bu fahiş zammı dar gelirli vatandaşlarımız nasıl kaldırsın?" sorusunu yöneltti.
“ Tüp fiyatlarını söylerken çekiniyoruz”
Türkiye’de yaşayan önemli bir kısmının mutfakta kullanıldığı ve halk arasında “büyük tüp” olarak bilinen 12 kilogramlık mutfak tüpü markasına göre 310- 316 liradan satışa sunuldu. Tüp gaz satıcıları ise gelen zamlardan dolayı vatandaşların zorlandığına işaret etti.
Gelen zamların işlerini çıkmaza soktuğunu söyleyen Tüpçü Hasan Hüseyin Sandıklı: “Özellikle son bir senede yapılan zamlar akıl dışı olmaya devam ediyor. Küçük tüpün fiyatı 60 liranın üzerine çıktı vatandaş bunu nasıl alacak.
Ben tüp fiyatını derken bile çekiniyorum. Bir küçük tüp dolduramayan vatandaşlarımız var bu yetkililer bunları hiç görmüyor mu?
Geçtiğimiz sene de bizim karımız aynıydı. Büyük tüplerde 10-15 lira arasında değişiyordu bu sene de aynı. Fiyatları belirleyenler neye göre belirliyor onu bilmiyorum. Ama artık günde 4-5 tane ancak satabiliyoruz, geçtiğimiz yıl bu rakam 15’i geçiyordu. Neredeyse vatandaşlarımızın bazılarını yine ateşte yemek pişirme dönemine geçecek.
Asgari ücret 4250 lira ama alabildiği tüp sayısı 150’ye denk geliyor. Geçtiğimiz yıl bu rakam 300’dü. Vatandaşların alım gücü yarı yarıya düştü demek bu. Vatandaş kirasını mı ödeyecek, gıda mı alacak, faturaları mı ödeyecek yoksa artan tüp fiyatlarını mı ödeyecek. Durum gün geçtikçe içinden çıkılmaz bir hal alıyor” şeklinde konuştu
Maliyeti cep yakıyor
Mutfak tüpünün uzun süre kullanılamadığına da dikkat çeken Sandıklı, "Yoğun kullanımda bir mutfak tüpü 15-20 günde bitiyor. Vatandaş yalnızca tenceresini kaynatabilmek için ayda 600 lirayı nasıl versin?" dedi.
ÖTV indirimi teklifi
Sandıklı, temel bir ihtiyaç olmasına karşın ev tipi mutfak tüpünden ÖTV ile yüzde 18 oranında KDV alındığını kaydetti.
"Bugün 315 liraya satılan 12 kilogramlık ev tipi mutfak tüpünden yaklaşık 22 lira ÖTV, yaklaşık 49 lira da KDV alınıyor" diyen Sandıklı, "İktidar mutfak tüpünün kullanılmasını özel tüketim sayıyor. Fahiş fiyatları vatandaş lehine düşürmek için mutfak tüpünden alınan ÖTV kaldırılmalı, KDV oranı da düşürülmeli" önerisini getirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.