MYO'da kabus devam ediyor

MYO'da kabus devam ediyor
Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulu'nda işler kötüye gitmeye devam ediyor. Ek yerleştirmelerde de okulu sadece 2 öğrencinin tercih etmesinin ardından vahim tablo netleşti. İlk tercihlerde Sarayönü Meslek Yüksek Okulu'nu...

Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulu'nda işler kötüye gitmeye devam ediyor. Ek yerleştirmelerde de okulu sadece 2 öğrencinin tercih etmesinin ardından vahim tablo netleşti. İlk tercihlerde Sarayönü Meslek Yüksek Okulu'nu 25 öğrenci tercih etmiş ve bunun sadece 21'i kayıt yaptırmıştı. Bir dönem 900'leri bulan öğrenci sayısıyla dikkat çeken Sarayönü Meslek Yüksek Okulu'nun bu duruma gelmesinde, okul bünyesinde, istihdama yönelik bölümler bulunmaması, Türkiye'de 4 yıllık fakültelerin gereğinden fazla artması ve girişin kolaylaşması gibi nedenler etkili oldu.

Bu sene yatay geçişin de kaldırılması Sarayönü Meslek Yüksek Okulu'na tam anlamıyla darbeyi vurdu. 500 kişilik KYK yurdu yapılması beklenirken, kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Sarayönü Meslek Yüksek Okulu için, Sarayönü Kaymakamı Tarık Bahadır ve Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak'ın çalışma başlattığı öğrenildi. Cazip bölümlerin ilçeye kazandırılması durumunda, okulun kapanma tehlikesinden kurtulması ümit ediliyor.

Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksek Okulu'nda uzun yıllardan bu yana istikrarlı olarak düşen öğrenci sayısı, bu yıl sınıra dayandı. Bu yıl, okulun birinci sınıflarında eğitim öğretime devam edilemeyecek sayıda öğrencinin gelmesi, gelecek yıl için "Okul kapanacak mı?" sorusunu akıllara getiriyor.

Cazip bölümler getirmeliyiz

Sarayönü Meslek Yüksek Okulu'nun eski günlerine dönmesi için çalışma başlattıklarını belirten Sarayönü Kaymakamı Tarık Bahadır, yaptığı açıklamada, "Ülke genelinde bir sıkıntı var. Kulu, Cihanbeyli gibi büyük ilçelerle de görüştük. Aynı sıkıntıların kendilerinde de olduğu bilgisini verdiler. Bu yıl Yatay geçişin kaldırılması okullara yerleşen öğrenci sayılarını ciddi şekilde etkiledi. Bunun yanı sıra birçok öğrenci tercih yapmadı. Hatta ÖSYM, bunun araştırmasını da yaptı. Bu faktörlerin yanı sıra bizim okulumuzda zaman içerisinde öğrenci sayısında da kademeli olarak düşüşler yaşanmış. Rektörlük ile gerekli görüşmeleri yaptık. Buraya daha cazip bölümler getirmemiz gerekiyor. Önümüzdeki günlerde bu konuda bir görüşmemiz daha olacak. Tabi burada karar mercii YÖK ve rektörlük. İlçemize cazip bölümler kazandırabilirsek, yapılacak olan KYK yurdu ile sıkıntıların üstesinden geleceğimize inanıyorum." dedi.

"Birlik olup mücadele etmeliyiz"

Türkiye Teknikerler Birliği Genel başkan yardımcısı ve Konya İl Başkanı Emet Yılmaz, ise konuşmasında, "okulumuzun durumu kötüye gidiyor. Uzun yıllardır istikrarlı bir şekilde kan kaybediyor. Teknikerlerin, istihdam konusunda büyük sıkıntılar yaşaması ve haklarının olmaması öğrencilerin inancını çürütmüş durumda. Mezun olan teknikerlerin büyük bölümü kendi bölümleriyle ilgili iş bulmakta sıkıntı yaşıyor.

Bazı bölümlerin durumları daha iyi ama bizim okulumuzdaki bölümlere öğrenci gelmemesinin en büyük sebebi, istihdam konusu. İlçe ileri gelen yöneticilerinin ve iş adamlarının, okul idaresiyle bir çalışma yaparak, daha iyi bölümleri tespit edip ilçemize kazandırmaları gerekiyor. İstihdam olarak önü açık olan bölümlerin açılması lazım ki öğrenciler bunun cazibesiyle ilçemizi tercih etsin. Okulumuzun durumunu yıllar önceden kestirmek zor değildi. Okulumuzun bu duruma gelmesinde bir suçlu aramaya gerek yok. İlçe yönetimi, okul idaresi ve halk olarak hepimizin suçu var.

Gelinen noktanın en büyük sebebi ilgisizlik. Durum buralara gelmeden bir önlem alınması gerekiyordu. Biz KYK yurdu yapılmasını beklerken, okulun kapanması gündeme geliyor. Okul idaresinin ve öğretmenlerin de elini ciddi şekilde taşın altına sokması gerekiyor. Ortada bir problem varsa bu hepimizin problemi. Bir an önce mücadelemizi başlatmamız gerekiyor. Yoksa gelecek yıllarda ilçemizde Sarayönü Meslek Yüksek Okulu diye bir okul olmayabilir." şeklinde konuştu.

"Göz göre göre kaybetmeyelim"

Sarayönülü iş adamı ve Kara Öğrenci Yurtlarının sahibi Mehmet Kara ise konu hakkında şöyle konuştu: "Yaşanan bu düşüşlerde liselerden direk geçişin kaldırılmasını öne sürüyorlar. Bu kesinlikle bir bahane olamaz. Bir bölüme en az 10 öğrenci kayıt yaptırması gerekiyor. Bu sayının altına düşürdüğü zaman o bölüm kapatılıyor. Korkarım ki gelecek sene okulumuz bölümsüz kalma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Acilen bir önlem alınmaz ve eylem planı gerçekleştirilmezde Sarayönü büyük bir değerini daha göz göre göre kaybedecek.

Sarayönü Meslek Yüksek Okulu'nda müdürlük görevine bizim kendi hemşerilerimizden birisinin getirilmesi gerekiyor. Herkes kendi memleketine bir şeyler katmak için uğraşıyor. Burada büyük bir kabahat var. Meslek Yüksek Okulu Müdürü haftada bir gün buraya gelerek katkı sağlayamaz.

Ayrıca istihdam imkanı bulunan bölümlere ihtiyaç var. Bugün Kadınhanı na baktığımızda, yapı denetimi, inşaat, lojistik, dış ticaret doğal gaz ve harita gibi bölümlerin olduğunu görüyoruz. Burada iş bulmaya faydası olabilecek bölümlerin açılmasına gayret gösterilmesi lazım. Daha ötesi Sarayönü nde 4 yıllık bir okul açılması gerekiyor. Diğer ilçelerde açılırken biz de olmaması gibi abes bir durum yok.

Sarayönü artık eskisi gibi değil. Uygun zemin var. Sarayönü gereken altyapı ve hizmete sahip. Burada tarım bölümleriyle devam edilecekse, bu okuldan mezun olan öğrencilere teşvik verilmesi lazım. Yoksa insanlar iş imkanı bulunmayan bölümleri neden tercih etsin. Talep olmazsa arz olmaz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.